Ердоганов противкандидат: Донећу слободу и демократију Турској

Izvor: GradskeInfo.rs, 04.Maj.2023, 09:45

Ердоганов противкандидат: Донећу слободу и демократију Турској

Кандидат за председника Турске Кемал Киличдароглу, којег подржава шест опозиционих странака, поручио је да ће, уколико победи, донети слободу и демократију у Турску. Фото: Танјуг/AP Photo/Francisco Seco „Млади желе демократију. Не желе да полиција долази на њихова врата рано ујутру само >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << зато што су нешто твитовали“, рекао је Киличдароглу за BBC.
Противкандидат турског председника Реџепа Тајипа Ердогана на изборима 14. маја, поручио је младим људима да могу слободно да га критикују. „Потрудићу се да имају ово право“, рекао је Киличдароглу, председник главне опозиционе Републиканске народне партије.
Поједине присталице опозиционог кандидата страхују за његову безбедност, наводи BBC, али Киличдароглу одговара да учешће у политици у Турској значи бирати живот пун ризика.
„Ићи ћу својим путем шта год Ердоган и његови савезници буду урадили. Не могу да ме уплаше. Обећао сам то својој нацији“, рекао је он.
Говорећи за британски јавни сервис, Киличдароглу је рекао да ће преоријентисати спољну политику Турске и да ће приоритет дати односима са Западом, а не са Кремљом. „Желимо да постанемо део цивилизованог света. Желимо слободне медије и потпуну независност правосуђа. Ердоган не размишља тако. Он жели да буде ауторитарнији“, истакао је он.
Кандидат опозиције је најавио да ће они имати више од једног посматрача на свим бирачким местима, чиме ће обезбедити да безбедно пребројавање гласова.
„Предузели смо мере предострожности да то постигнемо, напорно радимо већ годину и по дана“, рекао је Киличдароглу.
Председнички избори у Турској заказани су за 14. мај, а према истраживањима јавног мњења, Киличдароглу је у благој предности.
Erdogan: Osećam se mnogo bolje

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ердоганов противкандидат: Донећу слободу и демократију Турској се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.