Не једете много и још увек добијате на тежини? Ово су могући узроци

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 15:02

Не једете много и још увек добијате на тежини? Ово су могући узроци

Ако мислите да једете мало, а да се и даље гојите, можда постоји одређени здравствени проблем или стање које утиче на вашу тежину, а могуће је и да не пазите на избор намирница које конзумирате. Фото: Pexels/Karolina Grabowska Дијета игра највећу улогу у одржавању тежине, али постоје и други >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << фактори, као што су стрес или краткотрајне дијете, који могу узроковати дебљање.
Уносите превише калорија Превише калорија је главни узрок дебљања. Не морате да једете нездраво или пуно да бисте унели више калорија. Чак и здрава храна попут орашастих плодова је изузетно калорична. Ако поједете само шаку бадема или других орашастих плодова, можете унети до 500 калорија, а ове намирнице вас неће заситити.
Под стресом сте Хронични стрес је чест проблем који може утицати на вашу тежину. Показало се да високи нивои хормона стреса кортизола повећавају глад и вашу жељу за укусном, висококалоричном храном, што може довести до повећања телесне тежине.
Не једете довољно целе хране Ако редовно једете прерађену храну, прелазак на исхрану која садржи више целих намирница је једноставан и ефикасан начин да промовишете губитак тежине и побољшате многе друге аспекте вашег здравља. У ствари, најважнији фактор у губитку тежине је одабир целе и минимално прерађене хране.
Имате недијагностиковани здравствени проблем Иако многи фактори начина живота доприносе ненамерном повећању телесне тежине, одређена медицинска стања такође могу играти улогу. Дакле, поремећаји штитне жлезде могу изазвати додатно повећање телесне тежине или потешкоће у губитку тежине. Поред тога, можда имате полицистичне јајнике или неку врсту дијабетеса, а да тога нисте ни свесни. Неке менталне болести као што су депресија или поремећај преједања такође могу отежати губитак тежине.
Имате седелачки начин живота Неактиван начин живота често је узрок дебљања и других хроничних болести. Превише седења, лежања и вожње разним превозним средствима може утицати на здравље и дебљање. Неколико једноставних промена у начину живота, као што су вежбање и кретање, могу направити велику разлику.
Кратке и рестриктивне дијете Кратке и рестриктивне дијете имају такозвани јо-јо ефекат, праћен ненамерним враћањем килограма. Да бисте задржали тежину, требало би да се фокусирате на дугорочне промене. Ово укључује редовно вежбање, избацивање прерађене и слатке хране и једење целе хране богате влакнима и протеинима.
Ovo skoro svi rade kad kupe sladoled u kutiji, a ne znaju da čine veliku grešku

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Не једете много и још увек добијате на тежини? Ово су могући узроци се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.