Феномен који је поделио Новосађане – гомбоце или кнедле са шљивама?

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 15:00

Феномен који је поделио Новосађане – гомбоце или кнедле са шљивама?

Постоје многи феномени који су у стању да поделе Новосађане на ову или ону страну, али ништа не сеје семе раздора толико ефикасно као питање да ли се на слици испод налазе гомбоце или кнедле са шљивама. Фото: PrtSc/ukusivojvodine.rs Ово јело (не смемо да га назовемо ни гомбоце/ни кнедле са >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << шљивама како не бисмо заузели страну) је дезерт који се једе претежно на Северу наше земље, тачније, овде код нас, у Новом Саду.
Нема те куће која није одрастала уз бакине гомбоце или мамине кнедле са шљивама.
Верује се да је овај дезерт оригинално аустријског порекла. Међутим, својатају га сви (Чеси, Словаци, Хрвати) па и ми.
На мађарском језику зове се “Szilvásgombóc“. Отуда вам је јасно зашто их зовемо гомбоце, уколико занемаримо и то да су округлог облика, а гомб је такође израз који користимо за куглице.
Кнедле са шљивама, илити гомбоце, праве се врло лако. Довољно је свега двадесетак минута да овај дезерт буде у потпуности готов.
Тесто се прави од кромпира и брашна, шљива се обмотава њиме, убаци се у врелу воду и кува док не исплива на површину, а потом се уваља у пропжене презле са шећером.
Дискутабилно је да ли их данас можемо назвати кнедлама са шљивама јер их наше домаћице све чешће праве са нугат кремом, чоколадним кремом, ванилом,
слатким сиром и другим разноврсним пуњењима.
Овај дезерт је толико популаран код нас да је и званично добио свој дан!
Од 2020. године званично обележавамо Светски дан кнедли! Предлог за успостављање Светског дана кнедли стигао је из Србије, али га је подржала чак 41 земља широм света.
Уколико желите да се опробате у кухињи остављамо вам рецепт: Састојци:
1 килограм кромпира
2 кашике уља
1 шоља воде
1 јаје
200 гр брашна
прстохват соли
шљиве по потреби (1 већа или 2 мање)
шећер у коцки
презла
цимет, према укусу
Припрема:
Обарите кромпир и оцедите. Затим све састојке ставити у чинију и руком умесити како бисте добили масу средње тврдоће. Уколико је тесто тврдо, додати још воде, а ако је превише мекано додати још брашна. Кашиком вадити тесто, формирати лоптице у које ћете ставити шљиву и коцкицу шећера. У дубљој шерпи, у кипућој води, у коју сте додали две кашике уља, кувати кнедле. Када испливају на површину, готове су. Решеткастом кашиком их вадити и уваљати у пропржену презлу у коју сте додали шећер и цимет.
Уколико мислите да се не бисте тако добро снашли у кухињи, увек можете прошетати у неки од новосадских локала који имају кнедле у својој понуди, као што је рецимо пивница “Гусан“, а можете и да свратите у царство кнедли под називом “Фердинанд кнедле“ где ћете имати тежак задатак да изаберете укус јер је понуда изузетно широка!
Neobičan oblik i “klinker“ opeka: znate li o kom novosadskom objektu je reč?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Феномен који је поделио Новосађане – гомбоце или кнедле са шљивама? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.