Није тешко бити фин – Апел ЈП „Национални парк Фрушка гора“ (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 12:03

Није тешко бити фин – Апел ЈП „Национални парк Фрушка гора“ (ВИДЕО)

Стигао је и тај вољени Први мај. Све земље га прослављају на свој начин, али код нас он има посебну драж. Драж роштиља, музике, друштва и понеке (случајне) физичке активности односно рекреације.
Традиционално, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Новосађани се за овај празник припремају пар дана унапред јер знају да се најбоља места за прославу овог празника, налазе на Фрушкој гори или бар њеној околини.
И баш зато што је Фрушка гора најпримамљивија локација, сви њени посетиоци имају навику да кампују по пар дана, а најомиљенији део тог празновања јесте и тај фамозни уранак.
Из Националног парка Фрушка гора наводе како и ове године спремно очекују више десетина хиљада посетилаца на најфреквентнијим локацијама попут: Иришки Венац, Стражилово, Бранковац, Змајевац, Летенка, Липовача, Тестера, Андревље, Широке ледине и други излетнички локалитети.
Као стандардни део процедуре уређења излетишта, припремљена су фреквентна излетишта, предузете су све мере заштите природе у складу са нормама Покрајинског секретаријата за урбанизам и заштиту животне средине.
Службе наводе да су зелене површине третиране супстанцама за сузбијање крпеља, а поправљен је и мобилијар, извршена замена дотрајалог и постављен нови.
Уређена је трим и остале пешачке стазе, покошене травнате површине, покупљено је смеће, такође, постављени су контејнери за отпад на раскрсницама.
На уласку у заштићено подручје врши се наплата накнаде за коришћење заштићеног подручја које износи 300.00 динара по возилу, за улазак, излазак и ложиште за ватру.
За све остале информације, задужена су униформисана лица са јасним ознакама ЈП „Национални парк Фрушка гора“, који код себе имају кесе за смеће и правилнике понашања у заштићеном подручју.
Шаље се апел свим посетиоцима да се понашамо одговорно и да поштујемо сва правила боравка у природим као и да кесе са смећем одложимо у постављене контејнере на раскрсницама или понесемо са собом. Фото: Градске инго Веома је важно да пазимо где ћемо „распалити“ роштиљ јер је ложење ватре дозвољено на местима која су за то означена и да с посебном пажњом водимо рачуна да се ватра након употребе ложишта обавезно угаси.
Неопходно је да разумемо да сваком нашом несвесном кретњом, кораком, наглом и масовном посетом природи и пуштањем гласне музике, потенцијално угрожавамо микросвет неке биљке или животиње.
Зато увек треба да будемо свесни да ми долазимо у њихов простор и да тих неколико дана могу у великој мери да утичу на екосистем и све њене становнике који то исто станиште граде и прилагођавају себи сваког дана, сваке године.
У сарадњи са надлежним полицијским, ватрогасним, комуналним и инспекцијским службама са подручја Фрушке горе, обезбеђени су сви услови за сигурност посетилаца као и несметано одвијање саобраћаја и надзор поштовања правила понашања у природи.
Из ЈП „Национални парк Фрушка гора“ саопштавају да је контрола понашања посетилаца на максималном нивоу, а свака неодговорност биће пријављена и кажњена.
Zbog čega slavimo 1. maj i kako se on obeležava u svetu?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Није тешко бити фин – Апел ЈП „Национални парк Фрушка гора“ (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.