У Европи под органском производњом више од девет одсто пољопривредног земљишта

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 11:33

У Европи под органском производњом више од девет одсто пољопривредног земљишта

Удео пољопривредног земљишта под органском пољопривредом у Европској унији (ЕУ) од 2012. до 2020. године повец́ао се за више од 50 одсто, годишње је растао за 5,7 процената па је у 2020. години 9,1 одсто пољопривредних површина у ЕУ било укључено у органску производњу, објавила је „Сербиа >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << органика“ у свом гласилу „Organic news“. Фото: Танјуг//NLB KOMERCIJALNA BANKA/bs У најновијем броју овог часописа, позивајући се на податке Европске комисије, наводи се да су Француска, Шпанија, Италија и Немачка, земље са највећом површином под органском пољопривредом у ЕУ и да су 2012. године заједно чиниле 52 одсто а у 2020. години 59 одсто.
Највећи удео површина под органском пољопривредом у ЕУ је под ливадама и пашњацима, 42 одсто, затим под крмим биљем, 17, житарицама, 16 процената и вишегодишњим засадима, као што су воће, маслине и виногради, 11 одсто.
Када је реч о органској производњи животиња, она упркос значајном расту и даље чини мали удео у укупној производњи животиња у ЕУ, и износи између једна и седам процената.
Карактеристично за органске фарме у ЕУ је то да су веће од конвенционалних и да њима управљају млађи људи. У складу са растом производње удвостручила се и малопродаја органских производа у периоду од 2015. и 2020. године.
Srpski privrednici od sutra na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru

Преузмите андроид апликацију.
Чланак У Европи под органском производњом више од девет одсто пољопривредног земљишта се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.