Шта узрокује буђење у току ноћи? Ево шта не треба да урадите када се то деси

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 09:00

Шта узрокује буђење у току ноћи? Ево шта не треба да урадите када се то деси

Сигурно сте се већ нашли у ситуацији да се пробудите у току ноћи и не можете да заспите. Фото: Pexels/Johnmark Smith Шта узрокује ноћно буђење? Буђење усред ноћи је заправо нормално.
– Сви се буде усред ноћи. Нормални циклуси спавања су такви да сви улазимо у врло плитку фазу будности >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << неколико пута током ноћи, а да се и не сећате – каже Филип Линдеман стручњак за спавање.
Узроци ноћног буђења могу да укључују стрес, анксиозност, болест, глад, нелагодност или промене у вашој рутини спавања и окружењу спавања, објашњава клинички психолог Каролина Естевез.
Затим постоје узроци као што су ноћне море, бука из околине или светлосни поремећаји. Јасно је да је буђење усред ноћи уобичајено и далеко од неизбежног, и обично је добро ако можемо да се вратимо на спавање без већих проблема. Прави проблем настаје када се пробудите, било природно или неприродно, и након тога не можете да заспите. Ово заправо може изазвати више стреса и анксиозности који вас држе будним, и наравно да проузрокује да пропустите драгоцен сан за ваше опште здравље.
Како поново заспати? Ако сте будни усред ноћи и питате се како да поново заспите, др Линдеман прво препоручује да се опустите.
– Покушајте да се „одведете“ до срећног мест’, „прелетите“ преко места које волите. Не брините да ли су вам очи отворене или затворене, јер то није важно. Оно што је важно је да је соба мрачна – саветује доктор.
Међутим, др Линдеман додаје да је важно не форсирати спавање, за које каже да може имати супротан ефекат. Ако је прошло више од 20 минута, а ви још увек лежите будни у кревету, предлаже да устанете и одете у другу собу која вам може помоћи да смирите ум. У идеалном случају, ово је соба са каучем или чак другим креветом у којем можете лежати и подстицати одмор, преноси Реал Симпле.
Шта не треба радити? Највећа ствар коју треба избегавати је телефон, а онда паљење телевизора.
– Не отварајте телефон, таблет или рачунар. То је најгора ствар коју можете да урадите јер ће таласна дужина емитоване светлости смањити нивое мелатонина.
Prvi znaci koji ukazuju da imate dijabetes!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта узрокује буђење у току ноћи? Ево шта не треба да урадите када се то деси се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.