Блинкен и Алијев указали на важност мировних преговора Азербејџана и Јерменије

Izvor: GradskeInfo.rs, 01.Maj.2023, 08:02

Блинкен и Алијев указали на важност мировних преговора Азербејџана и Јерменије

Државни секретар САД Ентони Блинкен је током разговора са председником Азербејџана Илхамом Алијевим истакао важност мировних преговора између Азербејџана и Јерменије око спорног региона Нагорно-Карабах и обец́ао сталну подршку САД, саопштио је данас Стејт департмент. Фото: >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Танјуг Блинкен је оценио да је мир могуц́, али је такође изразио дубоку забринутост САД због тога што је Азербејџан поставио контролни пункт на коридору Лачин, наводећи да Баку на тај начин подрива напоре да се успостави поверење у мировни процес.
Блинкен је указао да је важно да се што пре поново отвори коридор Лачин за комерцијална и приватна возила, додаје се у саопштењу.
Напетости између Јемренија и Азербејџана поново расту око спорног региона Нагорно-Карабах, где су руске мировне снаге распоређене у склопу примирја постигнутог 2020. године.
То је био други по реду које су две земље водиле око те енклаве од распада Совјетског Савеза 1991. госдине.
Тај планински регион је међународно признат као део Азербејџана, али је насељен углавном етничким Јерменима.
Упркос вишегодишњим покушајима посредовања, Јерменија и Азербејџан тек треба да постигну мировни споразум о нерешеним питањима, као што су демаркација границе и повратак заробљеника.
Азербејџан је прошле недеље поставио нови контролни пункт на путу до Карабаха, на коридору Лачин, што је Јерменија оценила грубим кршењем примирја из 2020. године.
Italija: Reka Po samo što nije presušila a leto još nije ni počelo

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Блинкен и Алијев указали на важност мировних преговора Азербејџана и Јерменије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.