Нови модел вештачке интелигенције прецизно идентификује канцерогене израслине

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Apr.2023, 18:48

Нови модел вештачке интелигенције прецизно идентификује канцерогене израслине

Научници су осмислили нови модел вештачке интелигенције (AI) који може прецизно да идентификује канцер, што би могло да убрза дијагнозу болести и лечење пацијената. Фото: Freepik/rawpixel.com Модел, који су осмислили стручњаци из фондације „Royal Marsden NHS“, Института за истраживање рака у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Лондону и Империал колеџа, може да идентификује да ли су абнормалне израслине на снимку ЦТ скенера канцерогене.
Како се наводи, алгоритам је ефикаснији од тренутних метода.
„У будућности се надамо да ће то довести до раног откривања и потенцијално учинити лечење рака успешнијим тако што ће истаћи високоризичне пацијенте“, рекао је Бенџамин Хантер из фондације „Royal Marsden“.
Он је навео да почетни резултати показују да нови (AI) модел идентификује канцерогене чвориће на плућима, као и да је у плану тестирање технологије на пацијентима са великим плућним чворовима.
Истраживачки тим је истакао да је студија још увек у раној фази и да ће бити потребно више тестирања пре него што нови (AI) модел буде могао да се уведе у здравствене системе.
Међутим, како наводе, његове потенцијалне користи су јасне.
„Кроз овај рад, надамо се да ћемо померити границе како бисмо убрзали процес откривања болести, користећи иновативне технологије као што је вештачка интелигенција“, рекао је Ричард Ли који је учествовао у истраживању.
Рак је водећи узрок смрти широм света, а од те болести на годишњем нивоу умире око 10 милиона људи, показују подаци Светске здравствене организације.
У многим случајевима, међутим, болест је могуће излечити уколико се рано открије и брзо лечи.
Investitori tuže „Adidas“ zbog saradnje sa Kanjeom Vestom

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Нови модел вештачке интелигенције прецизно идентификује канцерогене израслине се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.