Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се диже

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Apr.2023, 14:48

Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се диже

Патријарх српски Порфирије освештао је данас обновљени храм Рођења Пресвете Богородице у Мркоњић Граду, а у беседи је верницима поручио да је православна вера обликовала народ да има свој идентитет. Фото: Танјуг/Димитрије Николић „Црква Христова су врата истине, колико год >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << неко рушио цркву – она се диже. Захвалан сам што сам са вама овде данас. Моја љубав је трајна и увек има места за вас у мом скромном срцу“, истакао је патријарх, преноси Срна.
Он је указао да је исправно желети и тражити Господа, али да то треба радити на духовни начин.
„Блажени су они који верују, а нису видели. Господ подсећа да је свако од нас много више од материјалног, а то је духовно, то је вера нашег срца“, рекао је патријарх Порфирије.
Истакао је да никада није било једноставно веровати у Христа, а често чак и опасно, али да вера подразумева ризик.
„Суочавамо се са неспремношћу да опраштамо другима, гордошћу и завишћу. Ризик је ићи за Христом. Вера подразумева опрост“, навео је Порфирије.
Он је рекао да је вера поверење, а од људи се тражи да верују.
„Ми као мироносице данас смо овде у овом Храму жедни истине и правде и љубави Господа. Знамо да имамо безброј промашаја и да не можемо ни да се кајемо. Зато што знамо да је тако, долазимо с поверењем у његову љубав. Зато се уздамо у његову љубав и милосрђе. То знају и они који су зидали овај храм“, рекао је патријарх.
Порфирије је обновљеном Храму и свештенству поклонио икону Светог Саве, а Орденом Светог Саве одликовао је највећег добротвора и кума Храма, Зорана Тегелтију, за показан лични ангажман и обнову храмова у Бихаћко-петровачкој епархији.
Великим добротворима проглашени су кабинет председника Републике Српске, Влада Републике Српске, привредници Младен Милановић, Тривун Милановић, други привредници, јавна и приватна предузећа и појединци.
Светој архијерејској литургији присуствовали су многобројни верници, а патријарху је саслуживало свештенство Српске православне цркве, преноси РТРС.
Патријарх је синоћ дочекан испред Храма Рођења Пресвете Богородице, где је служена доксологија њему у част, а потом и вечерње богослужење.
Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на месту древне црквице која је изгорела у пожару који је 1883. године захватио Варцар Вакуф, како се некада звао тај град.
Хрватске Оружане снаге и ХВО запалили су храм 1995. године.
У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница и институције Републике Српске.
Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено грејање.
Brnabić se sastala sa Plenkovićem u Zagrebu, upisala se u zlatnu knjigu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх Порфирије: Колико год неко рушио цркву, она се диже се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.