Италија: Река По само што није пресушила а лето још није ни почело

Izvor: GradskeInfo.rs, 30.Apr.2023, 08:50

Италија: Река По само што није пресушила а лето још није ни почело

Алармантна ситуација се наставлја за најдужу италијанску реку По, а према агенцији из Болцана надлежној за климу и животну средину, ниво реке је низак као прошлог лета и превазилази историјски минимум. Фото: Танјуг/AP/Luca Bruno Како наводе италијански медији, пловидба реком ускоро >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << ће бити немогућа ако у наредним неделјама не стигну обилне падавине.
„За неколико дана мораћу да откажем све резервације за крстарења реком По због плитких вода. Не видим будућност“, рекао је капетан Ђулијано Ландини, који вози туристички брод Страдивари, преноси Скy.ит.
По тече отприлике 652 километра од извора у Алпима у Пијемонту до ушћа у Јадранско море у близини Венеције. Ова река је кључна саобраћајна артерија за Италију и служи као важан извор за пољопривредно наводњавање на северу земље.
По је изузетно важна река како за људе, тако и за животиње, укључујући рибе, птице и сисаре.
Низ већих градова лежи уз обале реке По – Торино, Пиаченца, Кремона и Ферара, а река је важна и за туризам у Италији.
Ситуација је лошија ове године јер се бројна туристичка одредишта на обалама реке По суочавају са сушом, што утиче на туристичке активности попут крстарења реком.
Услови су толико лоши да ће агенције можда чак морати да откажу све резервације крстарења, осим ако у регији ускоро не падне јака киша довољна да повећа ниво воде у рекама и језерима.
Популарне туристичке атракције које се налазе око Поа су језера Гарда и Комо, градови попут Болцана, Трента и Торина.
Суша и аларм актуелни су и на језеру Гарда чији ниво никад није био тако низак у последњих 70 година. Суша погађа и Пијемонт, а вода је рационисана у 40 општина у регијама Новара и Вербано Кусио Оцола.
Забрињавајућа је и ситуација на планинама, где је снежни покривач испод десетогодишњег сезонског просека, а снежни терени су се повукли за 75 одсто.
U Parizu opljačkana zlatara „Bulgari“

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Италија: Река По само што није пресушила а лето још није ни почело се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.