Патријарх у Мркоњић Граду: Где је Србин везан црквом и вером зна коме припада

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 21:01

Патријарх у Мркоњић Граду: Где је Србин везан црквом и вером зна коме припада

Патријарх српски Порфирије изјавио је вечерас у Мркоњић Граду, где ће сутра освештати обновљени Храм Рођења Пресвете Богородице оштећен у рату 1995. године, да тамо где је Србин везан црквом и вером он зна ко је, коме припада и има свој православни систем вредности. Фото: Танјуг/Срна/Драга >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Лекић Патријарх Порфирије је, након доксологије у обновљеном Храму Рођења Пресвете Богородице, рекао да је црква божија лађа, стуб и тврђава истине.
„Велика је радост што смо се окупили у Мркоњић Граду, граду великог ослободиоца краља Петра и то не било којим поводом, већ да осветлимо душу овог места, знајући да нас црква води правим стопама“, навео је патријарх у беседи.
Он је рекао да, као што је човек без душе утвара, тако је и заједница, народ или место без храма утвара или леш.
„Тамо где постоји храм посвећен Богу, где се сабирају светитељи Божји и где се ми молимо сабрани, откривамо да смо живи организам и да смо живи, а не леш“, рекао је патријарх Порфирије.
У дане васкрсења Христовог и његове победе над смрћу, како је додао, „нама се открива али и дарује заједно са њим наша победа над сваким непријатељем и оковом који нас веже за пролазност, таму и смрт“.
Патријарх је истакао да је човек не само материјално биће и тело, већ душа и тело и може се назвати човеком само онда када душа и тело живе једном и другом страном свога бића, преноси Срна.
„Када човек заборави да има душу и предност да телу, ма колико био богат и имао моћ у рукама, остаје му осуда. Човек је дакле и душа и тело и ми то православни хришћанин знамо. О томе сведочи и овај храм који је заснован на крсту и носи крст, који је Христов крст“, поручио је патријарх Порфирије. Он је указао да је молитва најснажније оружје и оруђе које побеђује сваког противника и, како је навео, саме демонске силе, „јер нас чини да смо са Господом“.
Патријарх Порфирије је данас започео дводневну посету општини Мркоњић Град током које ће сутра освештати обновљени Храм Рођења Пресвете Богородице који је тешко оштећен у рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска.
Храм Рођења Пресвете Богородице саграђен је на месту старог, који је страдао у пожару 1882. године, подсећа РТРС.
Први пут је освештан 1908. а спаљен је током Другог светског рата, да би поново био обновљен у годинама након рата.
Поново је уништен 1995. године. Хрватске Оружане снаге и ХВО-а су га опљачкале и запалиле. Обнова храма трајала је неколико година.
Верници у Мркоњић Граду први пут дочекују патријарха Порфирија.
Света архијерејска литургија, коју ће сутра служити патријарх, почеће у 9 часова, а културно-уметнички програм биће приређен у 13 часова.
RZS: U Srbiji 6.647.887 stanovnika, više žena nego muškaraca

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх у Мркоњић Граду: Где је Србин везан црквом и вером зна коме припада се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.