Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 16:01

Ово су житарице које имају највише протеина

Високопротеинске житарице нису важне само због својих протеина, већ су и пуне влакана, витамина, минерала, сложених угљених хидрата и других хранљивих материја. Фото: Pixabay/_Alicja_ Важно је знати да не садрже све житарице комплетне протеине јер не садрже све есенцијалне аминокиселине. >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << У овом случају, потребно их је конзумирати у комбинацији са другим биљним изворима протеина као што су соја, махунарке, ораси и семенке.
Хељда Хељда је цело зрно богато влакнима, сложеним угљеним хидратима и протеинима. Међутим, не садржи свих 9 есенцијалних аминокиселина, па га је неопходно комбиновати са другим биљним протеинима. 100 грама хељде садржи 14,6 грама протеина. 2.
Киноа Иако се киноа сматра житарицама, она је заправо семе биљке сродне спанаћу. Познат је као одличан извор протеина за вегане и вегетаријанце. Киноа се сматра потпуним извором биљних протеина, јер садржи свих 9 есенцијалних аминокиселина. 100 грама киное садржи 14 грама протеина. Такође је добар извор влакана, гвожђа и магнезијума. Испробајте рецепт за вегетаријански бургер са киноом, броколијем и пасуљем!
Амарант Баш као и киноа, амарант је псеудожитарица која се користи као зрно јер има сличан нутритивни профил. Такође је, као и киноа, потпуни извор протеина. 100 грама амаранта садржи 13,6 грама протеина. Поред тога, богат је влакнима и минералима као што су гвожђе, магнезијум и цинк.
Овас Овас је једна од најпопуларнијих високопротеинских житарица, а најчешће се конзумира за доручак као овсена каша. 100 грама овса садржи око 13 грама протеина. Такође, зоб је одличан извор влакана, сложених угљених хидрата, мангана, цинка и гвожђа. Поред тога, природно има мало масти и калорија.
Смеђи пиринач Смеђи пиринач је једна од најпознатијих житарица са високим садржајем протеина. Иако смеђи и бели пиринач садрже сличне количине протеина, смеђи пиринач је мање обрађен од белог пиринча, тако да садржи више влакана, мање калорија и има нижи гликемијски индекс. 100 грама смеђег пиринча садржи 5,5 грама протеина. 
Кускус Кускус је храна која се прави кувањем уситњене дурум пшенице. Иако садржи мање влакана од других целих житарица, сматра се сложеним угљеним хидратима и стога представља одличан извор енергије за тело. 100 грама кус-куса садржи 3,8 грама протеина.
Просо Просо је лако сварљива храна која садржи много хранљивих материја и често се користи као алтернатива пиринчу. 100 грама проса садржи 3,5 грама протеина. Поред тога, добар је извор гвожђа и садржи неке витамине Б.
Ako brinete o svom zdravlju ove namirnice nikada nećete jesti!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово су житарице које имају највише протеина се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.