Украјина: Прослеђене ноте Пољској и ЕУ због ограничавања увоза житарица

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 15:57

Украјина: Прослеђене ноте Пољској и ЕУ због ограничавања увоза житарица

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је данас да су прослеђене ноте представницима Пољске и Европске уније у Украјини, у којима се ограничавање увоза украјинског житарица у земље ЕУ описује као „категорички неприхватљиво“. Фото: Pixabay/Dusan_Cvetanovic Таква ограничења, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << без обзира на оправдање за њих, нису у складу са Споразумом о придруживању између Украјине и ЕУ и принципима и норми јединственог тржишта ЕУ, саопштило је Министарство, пренео је Ројтерс.
Постоји пуни правни основ за хитан наставак извоза украјинске пољопривредне робе у Пољску, Румунију, Мађарску, Словачку и Бугарску, као и наставак несметаног извоза у друге земље чланице ЕУ, стоји даље у саопштењу. Пољска и Мађарска су, због протеста локалних пољопривредних произвођача, крајем прошле недеље саопштиле да обустављају увоз украјинских пољопривредних производа који улазе на европско тржиште без царина.
Словачка је у понедељак најавила обуставу увоза житарица и других појединачних производа из Украјине, Бугарска је увела привремену забрану увоза прехрамбених украјинских производа, док је дозвољен транзит робе. Пољска и Мађарска, које су прве покренуле ембарго, рекле су да овим потезом желе да заштите своје пољопривреднике, док је Европска унија њихов потез оценила „неприхватљивим“.
Rusija će uložiti zvaničan protest zbog zauzimanja škole u ambasadi u Varšavi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Украјина: Прослеђене ноте Пољској и ЕУ због ограничавања увоза житарица се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.