Изасланик УН за Судан: Зараћене стране отвореније за преговоре

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 14:24

Изасланик УН за Судан: Зараћене стране отвореније за преговоре

Зараћене стране у Судану су отвореније за преговоре и прихватиле су да сукоб, који је избио пре две седмице, не може да се настави, изјавио је данас специјални изасланик Уједињених нација у Судану Фолкер Пертес. Фото: WikimediaComonns/USAID U.S. Agency for International Development Пертес је рекао за Ројтерс >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да су сукобљене стране именовале представнике за разговоре који ће бити одржани у Џеди у Саудијској Арабији или у Џуби у Јужном Судану, наводећи да није одређен временски оквир за разговоре.
Џеда је предложена као место одржавања војно-техничких разговора, док је Џуба део регионалног предлога источноафричких држава за политичке разговоре. Вођа суданске војске, генерал Абдел Фатах ал-Бурхан, рекао је у интервјуу у петак да никада неће преговарати са вођом „побуњеника“, односно лидером паравојних снага РСФ, генералом Мохамедом Хамданом Дагалом.
Дагало је изјавио да ће преговарати тек након што војска обустави непријатељства.
Стотине људи је убијено од 15. априла када су избиле оружане борбе за власт између војске и РСФ. У борбама је оштећена електро, водоводна и телекомуникациона инфраструктура.
Десетине хиљада Суданаца су побегле од сукоба или у друге градове или у суседне земље.
Hemedti: Nema pregovora dok se borbe ne završe

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Изасланик УН за Судан: Зараћене стране отвореније за преговоре се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.