Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 13:58

Хемедти: Нема преговора док се борбе не заврше

Генерал Мохамед Хамдан Дагало, познатији као Хемедти, који предводи паравојне суданске снаге које се боре против војске те земље, изјавио је данас да неће преговарати док се борбе не заврше. Фото: Танјуг/AP Photo, File Хемедти је рекао за BBC да су његови ловци „немилосрдно“ бомбардовани >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << током тродневног примирја, које је продужено.
„Не желимо да уништимо Судан“, рекао је он, окривљујући за насиље начелника војске генерала Абдела Фатаха ал-Бурхана.
Генерал Бурхан је провизорно пристао на разговоре лицем у лице у Јужном Судану. Ваздушни, тенковски и артиљеријски удари у деловима Картума настављени су од јуче, због чега изгледи за било какав шири дијалог између две ривалске војне фракције изгледају далеко.
У телефонском разговору за BBC, Хемедти је рекао да је отворен за разговоре, али да је услов да се примирје одржи.
„Прекините непријатељства. После тога можемо да водимо преговоре“, нагласио је он.
Хемедти је казао да нема личних проблема са генералом Бурханом, али га сматра издајником јер је у владу довео људе лојалне бившем председнику Омару ал-Баширу, кога су војска и РСФ заједно збациле 2019. године након масовних уличних протеста. „Надам се да ћемо имати цивилну владу данас – пре него сутра, потпуно цивилну владу. То је мој принцип“, рекао је Хемедти.
Ово није први пут да лидер РСФ говори о својој привржености демократији, иако аналитичари истичу да су његове снаге брутално гушиле цивилне протесте у прошлости.
Sudan: RSF pucale na turski avion za evakuaciju, povređen član posade

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Хемедти: Нема преговора док се борбе не заврше се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.