Шта о јајету говори боја жуманцета

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 13:01

Шта о јајету говори боја жуманцета

Да ли вам се десило да разбијете јаје и видите светло жуту, тамно жуту или чак наранџасту боју? Боја жуманца може бити различита из много разлога, али главни није колико је то јаје здраво. Фото: Pexels/Jane Doan Наиме, један од највећих фактора који одређују боју жуманцета је храна којом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се хранила кока. Студија објављена 2022. бавила се бојама жуманцета две групе кокошака. Једна група је храњена основном исхраном, док је друга група храњена основном исхраном плус додатком са каротеноидима.
Боја друге групе се значајно разликовала када је у питању боја. Истраживачи су утврдили да дијететски каротеноиди могу побољшати боју жуманцета.
Шта нам тачно говори боја жуманцета Боја жуманцета је, дакле, више повезана са исхраном кокошке и не говори нам ништа о укупној хранљивости вредности тог јајета.
– Хранљива вредност јајета је одређена факторима као што су садржај протеина, профил аминокиселина и садржај витамина и минерала – објашњава др Фернандо Циснерос, глобални менаџер компаније ДСМ, која се бави исхраном и здрављем животиња.
Док жуманца могу бити у боји од бледо жуте до тамно наранџасте, “здравије кокошке ће имати више каротеноида у својим јајима, стварајући жуманце златњикаве боје”, објашњава Фернандо. Дакле, да би добила златно жуманце, кокошка треба да добије квалитетну храну и добар узгој – и што је још важније да буде здрава.
Namirnice koje pomažu u borbi protiv sezonskih prehlada

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Шта о јајету говори боја жуманцета се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.