Вучић: Србија никада није имала такву ликвидност

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 12:54

Вучић: Србија никада није имала такву ликвидност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Србија има на рачуну 4,35 милијарди евра и да никада у историји није била толико ликвидна, наводећи да ће Србија градити што више може инфраструктурних пројеката да би обезбедила привредни раст. Фото: Танјуг/Владимир Спорчић Возећи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << се аутобусом на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана, Вучић је рекао да је јуче, последњег радног дана априла, дошао други део извозног и увозног ПДВ-а и део пореза и да су очекивали 16,3 милијарди, а добили 18 милијарди.
„Приходи су добри, дефицит много мањи него што смо очекивали. Имамо 4,35 милијарди евра на рачуну, земље наше величине такву ликвидност немају често, а ми никада нисмо имали такву ликвидност“, поручио је Вучић.
Он је истакао да свуда у Европи и свету постоји проблем и да је ММФ смањио прогнозу за цео свет за стопе раста са 2,9 на 2,8 и, како је рекао, смањиваће се још, јер је тек април. „Еврозона је са 0,9 на 0,8. Када нема раста нема повећања плата и пензија и код нас ће се осетити. Зато правимо инфраструктурне пројекте да би осигурали раст. Када скоче каматне стопе, нико неће да узима кредите за станове, чекаће. Инфлација је све уништила. Прерађивачка индустрија добро иде, пољопривреда не може лошије него што је била прошле, проблем је инфлација и то свуда смањује стопу раста па и код нас“, упозорио је председник Србије.
Истакао је да раст Србије за прва три месеца од 0,7 није лош и бољи је него што су очекивали, а то је од 0 до минус 0,2 одсто. „Ми се надамо да можемо да идемо на 2,5, а Еврозона иде на 0,8, то значи да убрзано пристижемо, зато морамо да градимо и градимо, бар оно што држава контролише да обезбедимо раст. Све остало је за нас пропаст. Зато градимо ауто-путеве, и није питање да ли је добио ауто-пут Крушевац или неки други град, већ је то питање за целу Србију. Бити или не бити за све нас“, поручио је Вучић.
Vučić: Moravski koridor važan jer povezuje istok i zapad Srbije

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић: Србија никада није имала такву ликвидност се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.