Оволико сати сна није довољно за одмор

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 11:30

Оволико сати сна није довољно за одмор

Одавно је већ познато колико је сан важан за правилно функционисање, концентрацију, мотивацију и успешно одрађивање дневних обавеза, али упркос честим упозорењима и саветима, људи се не придржавају овог правила да спавају отприлике осам сати, већ гледају серије до касно у ноћ, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << остају на дружењима до касно, или користе мобилни телефон… Фото: Pexels/Ketut Subiyanto Докторка Ребек Робинс објаснила је шта се догађа у мозгу када му дајемо само шест и мање сати сна и како велику разлику може направити и само један сат више.
– Ако једну ноћ спавате осам сати, а већ идућу шест и тако мењате ритам, ви заправо шаљете мозгу поруку да се прилагођавате другој временској зони. Сваки следећи одлазак у кревет постаје изазов за њега и збуњујете га. Токсини које мозак тада испушта могу довести до озбиљних компликација и проблема попут деменције – каже Робинс, преноси портал Н1.
Такође, истраживања су показала да они који не спавају довољно имају веће шансе да оболе од грипа и разних вирусних инфекција јер имунитет пада и постајете осетљивији. Имати тачан распоред одласка у кревет и буђења кључно је у одржавању здравља.
– Многи мисле да само деци треба добра рутина спавања, али исто тако је потребна и одраслима – каже Робинс.
Она предлаже да не користите мобилни телефон пре спавања већ одвојите неколико минута за медитацију и након тога утоните у сан. Такође, ако се случајно будите током ноћи, немојте узимати телефон у руке. Покушајте сести, прекрстити ноге у удобном положају и покушајте да медитирате.
Ko više vara – Evropljani ili Amerikanci?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Оволико сати сна није довољно за одмор се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.