Карл Лагерфелд: Линија лепоте, тема овогодишње Мет гала манифестације

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 10:05

Карл Лагерфелд: Линија лепоте, тема овогодишње Мет гала манифестације

Тема овогодишње Мет гала, једне од најзначајнијих модних манифестација на свету је Карл Лагерфелд: Линија лепоте, чиме ће бити одата почаст покојном утицајном и контроверзном модном дизајнеру. Фото: WikimediaCommons/Siebbi Манифестација, која се традиционално организује сваког првог >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << понедељка у мају, ове године ће бити одржана 1. маја у Метрополитен музеју у Њујорку, а копредседавајући овогодишњег догађаја су глумице Микаела Коел и Пенелопе Круз, тенисер Роџер Федерер, певачица Дуа Липа и уредница магазина Вог Ана Винтур.
Лагерфелдова каријера ће такође бити представљена на пролећној изложби Института за костим „Карл Лагерфелд: линија лепоте“, која ће бити отворена за јавност следећег дана.
Лагефелд је био креативни директор француске модне куће „Šanel“ од 1983. до смрти у фебруару 2019,а претходно и луксузне италијанске куће „Fendi“ од 1965. године.
Немачки модни дизајнер је током дуге каријере оставио траг и на модне куће „Kloi“, „Patu“ и „Balman“ и снажно утицао на многе друге.
Његова последња „Fendi“ колекција приказана је на Миланској недељи моде само неколико дана након смрти дизајнера, а на пистом су поред осталих, прошетале Ђиђи и Бела Хадид, као и Каја Гербер.
Следећег месеца, Пенелопе Круз дебитовала је на Недељи моде у Паризу, представљајући последњу колекцију коју је Лагерфелд урадио за „Шанел“.
Лагерфелдове колекције нису биле познате ни по једном обележју осим по луксузу. Био је поштован због трансформативне моћи коју је имао у свакој кући са којом је радио.
Његов често понављан, али неугодан цитат о преузимању куће „Šanel“ гласио је: „Šanel“ је институција, а институцију мораш да третираш као к**** и онда ћеш нешто извући од ње“.
За њега су радила нека од највећих имена моде и забаве, укључујући Кејт Мос, Линду Еванђелисту, Клаудију Шифер, Киру Најтли и Наоми Кембел.
Како се оцењује у тексту „Si-En-En-a“, Лагерфелдов утицај и моћ стварања звезда били су неоспорни, али се током година због контроверзних изјава, као што је на пример критика #MeToo покрета нашао на мети критика.
Стога је питање да ли ће сви гости Мет Гала представити Лагерфелда у позитивном светлу, пише „Si-En-En“.
Теме Мет гала бирају се на основу нових изложби Института за костим. Док су прошле теме истраживале изразито концептуалне мотиве или мотиве специфичне за регион, од „Небеских тела: Мода и католичка машта“ 2018. до „Кина: Кроз огледало“ 2015. године, почаствовани су и индивидуални дизајнери, као што су Реј Кавакубо 2017. и Александер Меквин 2011, годину дана након смрти.
„Линија лепоте“ стиже више од две деценије након неуспешне сарадње Лагерфелда и музеја, када је дизајнерова ретроспектива Коко Шанел одложена, званично због недавне смрти главног кустоса, иако је извештај Њујорк тајмса алудирао на стваралачке сукобе са Лагерфелдом.
„Карл Лагерфелд: Линија лепоте “ ће се приказивати у Институту за костиме Метрополитен музеја до средине јула.
UN: Gutereš nije pozvao talibansku administraciju na sastanak u Dohi

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Карл Лагерфелд: Линија лепоте, тема овогодишње Мет гала манифестације се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.