УН: Гутереш није позвао талибанску администрацију на састанак у Дохи

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 09:29

УН: Гутереш није позвао талибанску администрацију на састанак у Дохи

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш није позвао талибанску администрацију на састанак који ће сазвати са специјалним изасланицима за Авганистан из разних земаља у Дохи следеће недеље, изјавио је данас портпарол УН Стефан Дижарик. Фото: Танјуг/Evgeniy Maloletka “Он >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << није упутио позив де факто властима“, рекао је Дижарик.
Прошле недеље Уједињене нације су морале да нагласе да се састанак неће фокусирати на могуће међународно признање талибанске администрације након што су коментари заменика шефа УН, како се наводи, изазвали забринутост и конфузију, преноси Ројтерс. Дижарик је навео да је ће фокус састанка у Катару бити оживљавање међународног ангажмана око “заједничких циљева за трајни пут унапред за Авганистан“.
Гутерешова заменица Амина Мохамед је прошле недеље оценила да би састанак у Дохи “могао да упути на оне прве кораке који ће нас вратити на пут признања“.
Ројтерс подсећа да су Талибани преузели власт у августу 2021, након што су се војне снаге предвођене САД повукле након 20 година рата.
У децембру је Генерална скупштина УН-а одобрила одлагање доношење одлуке о признавању администрације авганистанских талибана, уз дозволу да они пошаљу амбасадора Уједињеним нацијама у Њујорку. Међутим, Савет безбедности УН једногласно је раније ове седмице осудио забрану талибанске администрације да авганистанске жене раде за Уједињене нације у Авганистану и позвао талибанске лидере да “брзо преомене став“ о кршењу права жена и девојчица.
Талибани наводе да поштују права жена у складу са својим стриктним тумачењем исламског закона, као и да су одлуке о хуманитарним радницама “унутрашње питање“.
Iran otvara ambasadu u Rijadu, a Saudijska Arabija u Teheranu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак УН: Гутереш није позвао талибанску администрацију на састанак у Дохи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.