Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 09:00

Прича о Палати Дунђерских (ВИДЕО)

Једноспратна зграда позната као „Палата Дунђерских“, са основом у облику ћириличног слова „П“, изграђена 1854. године за власника грофа Адолфа Сечењија, на месту зграде срушене у Буни.
Палата је изграђена у >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << низу кућа у тадашњој новосадској Главној улици, а данас улици Краља Александра.
Зграда је реконструисана 1888. године за новог власника Лазара Дунђерског, док је у новије време реконструкција урађена 2016. године. Тада је и оригинална боја фасаде боје теракоте промењена у садашњу крем.
Фото: Градске инфо У приземљу је централно постављен ајнфорт, са по једним локалом са сваке стране. На спрату је пространи стан са салоном орјентисаном ка улици, примерен богатој породици оног времена, док су у крилима палате била још два стана.
Циљ овог масивног објекта био је да остави утисак на пролазнике и посетиоце.
Оно по чему се истиче овај објекат је раскошна фасада. На средини објекта налази се зидани балкон, постављен на три конзоле и са оградом од балустерског низа.
Прозори на спрату су богато декорисани надвишени троугаоним фронтонима са паровима седећих анђела.
Горња хоризонтала украшена је са густим низом наизменично постављених конзола и приказом мушких и женских ликова.
Некада стамбено-пословна палата, она већ дуго година служи искључиво као пословни објекат. Унутрашњост објекта такође је раскошно урађена. У централном холу налази се масивно степениште од кованог гвожђа, док се лепота хола још огледа, између осталог и у осликаним плафонима и невероватним детаљима.
На плафонској површини насликана је композиција посвећена слави уметности, са осам мушких, осам женских фигура и фигуром анђела. У неким страним земљама би наплаћивали улаз само да видите ову слику, а код нас је бесплатно.
Зато, када се следећи пут нађете у улици Краља Александра, свратите до броја 3 и посетите „Палату Дунђерских“, један од најлепших новосадских бисера архитектуре.
Stogodišnja zgrada Doma narodnog zdravlja u Novom Sadu (VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Прича о Палати Дунђерских (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.