Вучић данас на отварању деонице Моравског коридора од Појата до Макрешана

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 08:07

Вучић данас на отварању деонице Моравског коридора од Појата до Макрешана

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствоваће данас отварању деонице на делу Моравског коридора од Појата до Макрешана. Фото: Танјуг/Зоран Жестић Како је саопштила Служба за сарадњу са медијима председника, отварање те деонице Моравског коридора предвиђено >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је за 10:00 сати.
Прва деоница Моравског коридора од Појата до Макрешана дуга је 16,9 километара, а до октобра би требало да буде завршено додатних 10,7 километра до Кошева, чиме ће Крушевац бити повезан са аутопутем.
То је прва „паметна“ саобраћајница у нашој земљи, изграђена са комплетном оптичком инфраструктуром.
Моравски коридор, од Појата до Прељине, биће најмодернији и најшири аутопут у Србији, пошто ће бити шири од постојећих аутопутева за укупно 1,6 метара.
Градња Моравског коридора у дужини од 112 километара почела је у децембру 2019. године. Радове изводи конзорцијум америчке компаније Бехтел и турске Енка, а уговор је вредан близу 800 милиона евра.
Моравски коридор ће повезати три округа – Расински, Рашки и Моравички са коридорима 10 и 11, односно са аутопутем Београд – Ниш и аутопутем „Милош Велики“.
Та саобраћајница повезаће све веће градове централне Србије где живи више од пола милиона људи: Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац, Сталаћ и Ћићевац. Такође, Моравски коридор ће трајно решити питање поплава, пошто ће бити регулисани токови река у овом делу Србије, а пре свега Јужне и Западне Мораве.
Најсавременији аутопут биће изграђен „на три Мораве“ и у оквиру пројекта биће регулисана речна корита у дужини од 68 километара.
Моравски коридор чиние три деонице: Појате – Крушевац у дужини од 27,83 километра, Крушевац – Адрани у дужини од 53,88 километара и Адрани – Мрчајевци – Прељина дужине 30,66 километара.
Аутопут се гради за максималну дозвољену брзину од 130 километара на час, а имаће 11 петљи, 71 мост, 23 надвожњака, пет подвожњака и 31 пропуст.
Саобраћајница је пројектована за брзине до 130 километара на сат и биће први домаћи дигитални аутопут.
Beogradska filharmonija svirala dela Bernštajna, Geršvina i Dvoržaka u Kolarcu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић данас на отварању деонице Моравског коридора од Појата до Макрешана се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.