Иран отвара амбасаду у Ријаду, а С.Арабија у Техерану.

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 07:54

Иран отвара амбасаду у Ријаду, а С.Арабија у Техерану.

Саудијска Арабија и Иран отвориће амбасаде “у року од неколико дана“, изјавио је ирански министар спољних послова Хосеин Амирабдолајан. Фото: Танјуг/Nournews via AP До ове изјаве дошло је након што се односи између те две земље побољшавају након вишегодишњег непријатељства, преноси >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Ројтерс.
Додаје се да Амирабдолахјан није навео конкретне датуме за поновно отварање амбасада.
Иранска и саудијска амбасада у оној другој земљи затворене су од 2016. године.
“Током последњег телефонског разговора између министара спољних послова Ирана и Саудијске Арабије поводом Рамазанског бајрама, договорили смо се да у наредним данима радимо на поновном отварању иранске и саудијске амбасаде у Техерану и Ријаду“, рекао је Амирабдолахиан.
На питање да ли ће ускоро доћи до посете иранског председника Ебрахима Раисија Сирији, Амирабдолахиан је то потврдио, али поново није прецизирао датум.
Ово ће бити прва посета једног иранског председника сиријском председнику Башару ал Асаду од избијања рата у Сирији 2011. године.
Однос Саудијске Арабије и Ирана је почео да се погоршава 2015. године након интервенције Саудијске Арабије и УАЕ у рату у Јемену, након што је покрет Хути који је везан за Иран срушио владу коју подржава Саудијска Арабија и преузео контролу над главним градом Саном.
Напетост између два регионална ривала подстакла је сукобе широм региона, укључујући грађански рат у Сирији, наводи Ројтерс.
Међутим, Иран и Саудијска Арабија сагласили су се прошлог месеца да окончају своје дипломатске размирице и обнове дипломатске мисије у складу са споразумом којим је посредовала Кина.
Pjongjang reagovao na najavu daljeg jačanja vojne saradnje Vašingtona i Seula

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Иран отвара амбасаду у Ријаду, а С.Арабија у Техерану. се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.