Ердоган тражио од Путина да продужи договор о житу

Izvor: GradskeInfo.rs, 29.Apr.2023, 07:19

Ердоган тражио од Путина да продужи договор о житу

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган затражио је од руског председника Владимира Путина да продужи споразум о житу, објавио је турски дневник Хуријет, позивајући се на изворе у кабинету председника Турске. Фото: Танјуг/AP Photo/Gideon Maundu Према писању листа, Ердоган је тај захтев >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << изнео у разговору двојице председника у четвртак.
Како се наводи, то питање ће бити размотрено наредних дана, а у преговорима ће учествовати и представници УН.
Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је раније да се део договора који се односи на Русију не спроводи и да стога изгледи за склапање „нису баш добри“.
У Истанбулу је 22. јула 2022. године потписан пакет споразума о извозу хране и ђубрива на светско тржиште на период од 120 дана, а потом је продужен за исти период у новембру.
Русија је 18. марта саопштила да ће споразум бити продужен за још 60 дана, наводећи да ће то бити довољно времена да се процени ефикасност меморандума потписаног са УН.
Руско министарство спољних послова је истакло да ће свако додатно продужење споразума зависити од тога да ли ће Пољопривредна банка Русије (Росељхозбанк) бити поново повезана на СВИФТ.
Раније ове недеље, генерални секретар УН Антонио Гутереш уручио је руском министру спољних послова Сергеју Лаврову писмо упућено руском председнику у вези са договором о житу.
Украјина и Турска су добиле сличне поруке.
Berlin: Deseti dan protesta klimatskih aktivista, neki se zalepili za put

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ердоган тражио од Путина да продужи договор о житу се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.