Корзика: Медитерански микроконтинент

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 21:12

Корзика: Медитерански микроконтинент

“Корзика је сан који бих желео да живим. Од када сам први пуд дошао, осећам се као да живим у рају” – рекао је Наполеон о овом драгуљу Медитерана, а поносни локалци се без резерве слажу са њим. Фото: Unsplash/Kevin et laurianne langlais Ово друго по величини француско острво својом географском >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << али и културном разноврсношћу подсећа на минијатурни континент, а посетиоце ће обрадовати не само фанстастичним плажама и блиставо плавим морем, веч и оштрим гребенима, зеленим долинама, густим шумама као и живописним градићима и селима од којих нека као да су стала у времену.
Иако је Корзика саставни део Француске већ више од 200 година, сви ће се сложити да се острво невиђено разликује од континенталног дела земље, када су у питању обичаји, кухиња, али и језик и карактер.
Фото: Unsplash/Hendrik Cornelissen Мештани су на своју посебност итекако поносни, те ће туристи уколико се упусте у разговор са локалцима скоро загарантовано чути лекцију о корзиканском идентитету, по њиховим речима супериорном у односу на остатак Француске.
Неће пропустити да нагласе дугу историју отпора острва против спољних сила, будући да су током векова, Корзику нападале и окупирале многе различите групе, укључујући Грке, Римљане и Ђеновљане.
Стога, људи на острву поносни су на дугу традицију борбе за независност и самоопредељење, а овај дух отпора је и данас у великој мери део корзиканског идентитета. У погледу свакодневног живота, корзиканска култура се често сматра опуштенијом од остатка Француске. Породица и заједница су веома цењени, а велики је нагласак на уживању у једноставним животним задовољствима, као што су добра храна, вино и хармонична локална музика.
Многи Корзиканци и даље живе у малим селима и имају блиске везе са земљом, а пољопривреда и рибарство су и данас важни делови привреде.
Што се тиче туризма и излета, опције на Корзици су небројене: од ленчарења на прелепим плажама, преко планинарења и кањонинга до роњења и сунчања, уживања у лаганом излету бродом, све до удубљивања у вишеслојну историју острва и дегустирања локалних делиција.
Фото: Pixabay/KaiPilger Плаже су дефинитвино “must”, а на преко хиљаду километара обале бројне су оне од којих застаје дах. Неке од њих су Palombaggia где је море тиркизно и питомо, Santa Giulia у истоименом заливу, идеална за породични одмор, Рондинара са својим белим песком, и многе друге.
Ипак, иако смо у сред Медитерана и море јесте приоритет, не треба занемарити фотогеничне корзиканске градиће и села, три национална парка, али и планински врх Monte Cinto, који се налази на висини од 2.706 метара.
Када се ради о градовима, Бонифацио, који спаја медитеранску архитектуру и спектакуларну природу, носи ласкаву титулу најфотогеничнијег места на Корзици. Град се налази на јужном делу острва, на самој ивици стеновитог полуострва. Познат је по својим уским улицама, каменим зградама и импресивном природном окружењу. Бонус који се заслужи након пењања на врх тврђаве је поглед на обалу који посетиоце оставља без речи.
Фото: Shutterstock/Rolf E Staerk Сликовити призори Бонифација су бројни и укључују медитерански стил живота и културу Корзике. Архитектура града је јединствена, са многим зградама које датирају из 9. века, а улице су препуне цвећа и зеленила. За оближње призоре као што су су беле пешчане плаже, кристално чисто море и стене које се уздижу изнад обале на инстаграму не треба филтер.
А да на острву није баш све савршено побринула се корзиканска мафија. Иако се поп култура више бавила њиховим колегама са Сицилије, босови са Корзике историјски имају једнако богате каријере када се ради о плаћеним убиствима, рекетирању, прању новца, кријумчарењу људи, дроге и оружја и генерално пљачкама.
И то није све – Корзика важи за европски регион са највишом стопом убистава. Само у последњих 20 година прошлог века у мафијашким обрачунима десило се преко 100 њих.
Иако француске власти воде оштру борбу против организованог криминала на острву, а раскринкавање пута дроге познатог под називом “француска веза” је донекле смањило промет илегалних супстанци и данас постоје бројне активне породице које се баве сумњивим пословима.
Без обзира на мафију, данас се Корзика промовише као сигурна и привлачна туристичка дестинација, будући да туристи нису циљна група мафијашких активности.
Аутор текста: Н. К.
Kopenhagen: Skandinavska urbana otmenost

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Корзика: Медитерански микроконтинент се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.