Необичан облик и “клинкер“ опека: знате ли о ком новосадском објекту је реч?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 18:01

Необичан облик и “клинкер“ опека: знате ли о ком новосадском објекту је реч?

У срцу Детелинаре, насеља са веома израженим и оправданим локалпатриотизмом, налази се један мали храм, по градњи различит од свих осталих у нашем граду. У питању је Храм Рођења светог Јована Крститеља. Фото: Градске инфо Изградња ове црквице почела је, сада већ давне, 2004. године, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << а прва света Литургија у њој је реализована 11 година касније.
Од тада, па до данас, мештани Детелинаре, али и сви они које привуче њен изглед и топлина, редовно је посећују.
Фото: Градске инфо Архитектура цркава у Србији Ране цркве у нашој држави грађене су као римске базилике, да би се касније под утицајем романтизма прешло на грчко-византијски стил. Њега су касније заменили рашки стил којим је грађен Манстир Студеница и моравски стил којим је грађен Манастир Раваница.
Након што је књаз Милош започео свеобухватну обнову Србије почеле су да се граде нове цркве, које су углавном биле грађене у барокном стилу.
Међутим, овај млади храм нема традиционални изглед, типичан за остале православне цркве у Новом Саду, попут куполе у облику лука.
Уместо тога, има прилично једноставнију геометријску форму која је сличнија модерној архитектури. Фото: Градске инфо У квадратној основи изграђена је централна купа која се састоји од једног стуба и куполастог завршетка.
Због свог необичног облика и модерног изгледа, црква Рођења светог Јована Крститеља занимљив је пример савремене архитектуре када је реч о православним црквама у нашем граду.
Поред облика, необична је и због “клинкер“ опеке која је ретка за видети у урбаним срединама.
Фото: Градске инфо За оне који не знају, ова врста цигле синоним је за квалитет!
Пројектант овог предивног храма је архитекта Милан Ковачевић, који је за свој рад 2022. године освојио награду за архитектуру “Ђорђе Табаковић“ од стране Друштва архитетката Новог Сада.
U toku uređenje kvartova u Novom Sadu (FOTO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Необичан облик и “клинкер“ опека: знате ли о ком новосадском објекту је реч? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.