Навике које могу да штете бубрезима

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 18:00

Навике које могу да штете бубрезима

Ваши бубрези обављају неколико важних функција у телу, а неке једноставне промене начина живота могу побољшати њихово здравље. Фото: Pixabay/julientromeur Не само да напорно раде на уклањању течности и отпада из преко 200 литара ваше крви дневно, већ производе и хормоне који помажу у контроли >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << вашег крвног притиска, одржавању здравих костију, контролишу нивое Ph и производе црвена крвна зрнца, према Национална фондација за бубреге (НКФ). Међутим, упркос томе што је суштински орган.
Постоји неколико начина на које можете уништити здравље бубрега, а да тога нисте ни свесни.
Превише соли Смањивање уноса соли може имати значајан утицај на здравље бубрега, посебно ако већ имате познат проблем са бубрезима. Према НКФ-у, здраве одрасле особе могу планирати да конзумирају 2.300 мг натријума дневно, док би они са обољењем бубрега или високим крвним притиском требало да се ограниче на 1.500 мг дневно. Проблем је у томе што када једете превише соли, бубрези реагују задржавањем воде да би је разблажили. Ово је заштитна мера која помаже у балансирању нивоа хемикалија у крвотоку, који су неопходни да би наша срца радила. Временом, ово врста стреса на бубрезима може изазвати оштећење њих и срчаног мишића. Дакле, следећи пут када седнете за једете пробајте храну пре него што је зачините. Ако је потребно још нешто, само додајте прстохват. Још боље, изаберите алтернативу која додаје више укуса без додавања соли.
Једење високо обрађене хране Људско тело и његов систем филтрације, укључујући бубреге, нису дизајнирани да прерађују ‘брзу храну’ коју наше друштво данас толико радо конзумира. Предуго једење превише ове хране ефикасно је блокирало начин на који наша тела третирају отпад из њих. Иако многи здравствени радници хвале да једу „све умерено“, ово може бити погрешан концепт – посебно када је у питању брза храна.
Једење превише црвеног меса Постоји много доказа који указују на то да животињски протеини оптерећују бубреге док раде на уклањању отпада из крвотока. Црвено месо је на врху те листе. Честа конзумација црвеног меса повезана је са повећаним ризиком од настанка камена у бубрегу. Иако несумњиво болан, камен у бубрегу није најгори могући исход повезан са дијетама богатим црвеним месом. Унос црвеног меса „снажно повезан“ са ризиком од завршног стадијума бубрежне болести (ЕСРД) на начин који зависи од дозе. У међувремену, живина, риба, јаја и млечни производи нису били у корелацији са повећаним ризиком од ЕСРД. И аутори студије и Рамин препоручују замену црвеног меса протеинима биљног порекла кад год је то могуће. Орашасти плодови и семенке, интегралне житарице, пасуљ и махунарке и поврће богато протеинима као што су грашак и броколи сматрају се опцијама за здравље бубрега.
Пијење дијеталних безалкохолних пића Вештачки заслађивачи могу бити безбедни за здраве одрасле особе да их конзумирају умерено. Међутим, нека истраживања о дугорочној, свакодневној употреби вештачких заслађивача сугеришу везу са већим ризиком од можданог удара, срчаних болести и смрти уопште. Једна студија сугерише да дијетална газирана пића направљена са вештачким заслађивачима такође могу да нашкоде здрављу бубрега. Пре неколико година, у 11-годишњој студији Харвардске медицинске школе на више од 3.000 жена објављено је да је дијетална пића су повезана са двоструким повећањем опадања здравља бубрега. Ово је навело истраживаче да закључе да су негативни ефекти на бубреге повезани са вештачким заслађивачима који се налазе у овим пићима. Држите се воде. Вода нема калорија и много је бољи за скоро сваки систем органа у вашем телу, укључујући и бубреге.
Da li „pravilo 37%“ može da nam pomogne da pronađemo partnera svojih snova?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Навике које могу да штете бубрезима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.