Ово је најнездравији начин припреме јаја

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 16:01

Ово је најнездравији начин припреме јаја

Јаја су можда и најбољи избор за добар доручак, али је веома важно да обратите пажњу на то како их припремате. Фото: Pixabay/Alexas_Fotos Беланца су невероватан вегетаријански извор протеина, а жуманца су препуна витамина и минерала, укључујући витамин А, Б12, селен, холин и лутеин.
Али >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да бисте извукли најбоље од јаја, морате пазити како их припремате. Иако не постоји „погрешан” начин припреме јаја, неке методе нису здраве као друге.
 Многи нутриционисти кажу да је најнездравији начин припреме јаја пржење на пуно уља и на јакој ватри. Ако пржите јаја на путеру, могли бисте поништити неке од здравствених предности јаја. Јаја су природно богата протеинима и мало засићених масти, али чим додате путер у мешавину, засићене масти у вашем јелу се повећавају.
То је нешто што не желимо, јер је превелика количина засићених масти у исхрани уско повезана са срчаним обољењима.
Коришћење засићених масти у припреми јаја додаје значајне калорије у јело, као и нездраве масти које су повезане са повећаним ризиком од срчаних обољења.
Не морате само да избегавате путер. Кокосово уље и маст сланине су такође лоши, као и поширана јаја или кајгана која садрже велике количине засићених масти у облику кајмака или сира. Употреба ових састојака може смањити висок нутритивни профил јаја. Једина ствар која је нездравија од пржења јаја је пржење на јакој ватри. Кување на високим температурама оксидира уља, што може изазвати упалу у телу. Због тога треба да користите уља која оксидирају само на вишим температурама, као што је уље авокада, да бисте то спречили.
Који је најбољи начин за припрему јаја? Припремање јаја са минималним садржајем масти или коришћење незасићених масти као што су маслиново уље или уље авокада су здравије алтернативе. Тврдо кувана или поширана јаја су начин за припрему јаја без потребе за додатном масноћом. Поред тога како их кувате, важно је и када једете јаја. Послужите јаја са издашном порцијом поврћа за додатне хранљиве материје и влакна. Тамно лиснато поврће попут кеља, спанаћа и руколе је одличан додатак јајима, као и поврће попут шпаргле, броколија, паприке и лука.
Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово је најнездравији начин припреме јаја се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.