Колико чаша воде је заиста потребно нашем организму дневно?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 14:00

Колико чаша воде је заиста потребно нашем организму дневно?

Вода је важна за људско тело, јер чини око две трећине наше телесне тежине, преноси хранљиве и отпадне материје у нашем телу, регулише температуру и учествује у већини хемијских реакција у нашем телу.
Али колики би требао бити дневни унос воде?
Правило које постоји годинама >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је да је препоручена доза од осам чаша воде дневно неопходна за нормално функционисање организма и да ако у једном тренутку осетимо жеђ, сматра се да смо на корак од дехидрације.
Али то није права истина. Стручњаци наводе да нам не треба више течности од количине коју наше тело сигнализира када смо жедни.
Контрола хидратације је једна од најсофистициранијих ствари које је човек развио у еволуцији. Имамо огроман број софистицираних техника које користимо за одржавање одговарајуће хидратације.
Ако сте здрави, ваш мозак ће открити када вашем телу недостаје течности. Такође тело ослобађа хормон који сигнализира бубрезима да чувају воду тако што концентришу урин. Такође осим воде и друга пића помажу у хидратацији, укључујући чај и кафу. Иако кофеин има благи диуретички ефекат, истраживања показују да чај и кафа помажу у овом процесу.
Поред тога, постоји мало доказа који указују на то да пијење више воде утиче на губитак тежине и на било коју другу корист која се обично приписује води.
Што на крају значи да треба да пијете течност пропорционално вашој тренутној жеђи.
Da li antibiotici prave u organizmu više štete nego koristi?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Колико чаша воде је заиста потребно нашем организму дневно? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.