Филипини оптужили Кину за опасне маневре у Јужном кинеском мору

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 13:50

Филипини оптужили Кину за опасне маневре у Јужном кинеском мору

Власти Филипина оптужиле су данас кинеску обалску стражу за извођење „опасних маневара“ и „агресивну тактику“ у Јужном кинеском мору. Фото: Танјуг/AP Photo/Aaron Favila Портпаролка филипинског министра спољних послова Терезита Даза позвала је Кину да се уздржи од акција које могу >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << да доведу до „нежељеног инцидента“, преноси Ројтерс.
Претходно су из филипинске обалске страже саопштили да је један кинески брод извео опасне маневре на удаљености од око 45 метара од филипинског брода, а да су друга два представљала „значајну претњу“ по безбедност филипинског брода и његове посаде. Инцидент се догодио пошто је филипинска обалска стража предузела једнонедељне патроле на стратешком пловном путу и након посете кинеског министра спољних послова Ћин Ганга Манили прошлог викенда, где се састао и са председником Филипина Фердинандом Маркосом Млађим.
Из кинеског министарства спољних послова поручили су да је кинеска обалска стража предузела мере за заштиту суверенитета, након што су филипинска пловила упала у територијалне воде Кине. Кина полаже право на већи део Јужног кинеског мора, а Филипини су више пута позивали Пекинг да обустави „агресивне активности“ на том подручју.
Филипинска обалска стража је саопштила да је током мисије од 18. до 24. априла идентификовала више од 100 наводних кинеских пловила.
Kina optužila Filipine za kršenje kineskog suvereniteta

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Филипини оптужили Кину за опасне маневре у Јужном кинеском мору се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.