Патријарх Порфирије сутра и у недељу у Мркоњић Граду

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 12:48

Патријарх Порфирије сутра и у недељу у Мркоњић Граду

Патријарх српски Порфирије боравиће сутра и у недељу, 30. априла, у посети Мркоњић Граду, где ће бити освештан обновљен Храм Рођења Пресвете Богородице који је тешко оштећен у последњем рату 1995. године, када га је гранатирала хрватска војска. Фото: Танјуг/Тара Радовановић Патријарх >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Порфирије ће сутра у 17.45 часова присуствовати свечаној доксологији, која ће бити служена у част његовог доласка, као и вечерњем богослужењу, саопштено је на сајту Српске православне цркве.
У недељу ујутру патријарх Порфирије служиће Свету архијерејску литургију, након које ће у 13.00 часова бити приређен културно-уметнички програм,. Старешина Храма Рођења Пресвете Богородице Саво Јанковић рекао је да је овај храм увек делио судбину српског народа овог краја и страдао са њим и истакао да је посета српског патријарха од великог значаја и велики благослов.
„Долазак патријарха Порфирија има велики значај и даје снагу свима нама, да нас поучи, да нас благослови и да нам да снаге да наставимо са добрим и честитим делима“, рекао је Јанковић.
Начелник општине Мркоњић Град Драган Вођевић позвао је становнике овог места, али и све вернике, да достојанствено, у што већем броју, дочекају патријарха СПЦ.
Вођевић је за Срну рекао да општина заједно са црквеном општином учествује у организацији посете патријарха Порфирија.
Храм Рођења Пресвете Богородице подигнут је на месту древне црквице која је изгорела у пожару, а који је 1883. године захватио Варцар Вакуф – како се некада звао овај град. То се десило 3. септембра када је у 3.00 часа ујутру букнуо јак пожар, који је, између осталих градских драгоцјености, однео и православну цркву.
Страдања за време Другог светског рата нису мимоишла ни Богородичин храм, те је обнављан и у времену од 1953. до 1960. године.
Храм је ново страдање доживио у посљедњем рату, када су га непријатељске јединице хрватске војске 1995. године гранатирале и запалиле. У обнови, која је почела 2013. године, учествовали су парохијани, локална заједница, као и републичке институције. Храм је покривен бакром, постојећи стубови су ојачани новим бетонским стубовима, урађене су квалитне камене фасаде, камени подови и уведено грејање.
Položeni venci povodom godišnjice smrti Gavrila Principa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Патријарх Порфирије сутра и у недељу у Мркоњић Граду се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.