Како лекови могу утицати на безбедност у саобраћају?

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 09:53

Како лекови могу утицати на безбедност у саобраћају?

Фармацеутска комора Србије ове године до 30. априла обележава Недељу превенције повреда у саобраћају и то кампањом у апотекама, где грађани могу да се информишу о било ком леку који може утицати на вожњу. Фото: Pexels/ Suzy “Ако на кутијици лека стоји симбол пуног црвеног троугла, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << то значи да пацијент не сме да управља возилом док траје дејство лека. Ако је на кутијици празан троугао, пацијент не сме да управља возилом на почетку терапије, док не утврди какав утицај лек има на његове психофизичке способности. Ако не примећује никакве негативне ефекте, сме да управља возилом, али са повећаним опрезом, јер овакви лекови могу успорити рефлексе, а да се то не осети”, рекла је за Танјуг Соња Стоиљковић, испред Фармацеутске комора Србије.
Према њеним речима, с обзиром да су возачи неретко особе који примењују један или више лекова у терапији, веома је важно да знају како лекови могу утицати на безбедност у саобраћају и на који начин се могу спречити нежељени исходи. „Фармацеути као најдоступнији здравствени радници, који издају лекове са и без рецепта, имају значајну улогу у едукацији пацијената возача, па је разговор са фармацеутом о утицају лека на вожњу драгоцен. Ипак, у пракси је познато да се информације брзо заборављају и да је неопходно да се често понављају. Зато је важно да се периодично спроводе едукативне кампање, у циљу подизања опште свести у друштву о утицају лекова на вожњу. Од помоћи би било и обележавање спољњег и унутрашњег паковања лека симболима који би пацијентима јасније указивали на потенцијални ризик за безбедност у саобраћају”, рекла је Стоиљковић.
Према подацима Светске здравствене организације, повреде у несрећама ће бити пети водећи узрок смрти до 2030. године, што представља озбиљан јавноздравствени проблем широм света, казала је она. “ Вожња моторног возила је сложен задатак, због чега возачи морају бити у стању да видите, размишљају и правилно реагују. Неки лекови, било да су они који се у апотеци издају на рецепт или без, могу утицати на ове вештине”, рекла је Стојиљковић.
Sa prvim znacima proleća povećava se i broj dece sa alergijskim bolestima

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Како лекови могу утицати на безбедност у саобраћају? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.