Са првим знацима пролећа повећава се и број деце са алергијским болестима

Izvor: GradskeInfo.rs, 28.Apr.2023, 09:13

Са првим знацима пролећа повећава се и број деце са алергијским болестима

На Дечијој клиници Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“ повећан је број прегледа и пријема деце на алерголошко и пулмолошко испитивање, на дневном нивоу обави се до 100 прегледа и консултација у амбуланти, а између 10 и 15 алерго теститања на заказивање. Фото: Градске >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << инфо “Са првим знацима пролећа повећава се и број деце са алергијским болестима или са оним који су сумњиви на неку од алергија што на храну, што на ове инхалационе алергене, односно полене, гриње, кућну прашину. Сада већ у амбуланти како смо почели да радимо активно и нековид амбуланте и нековид пацијенте крећу да долазе деца прво са симптомима цурења из носа, свраба очију, свраба у носу , ретким кашљуцањем до оних који дођу до погоршања своје основне алергијске болести односно астме”, рекла је за Тањуг Оливера Остојић, начелница Дечије клинике Клиничко-болничког центра „Др Драгиша Мишовић“.
Према њеним речима, тренутно има око 100 прегледа на дневном нивоу у консултативним и амбулантама за хитна стања, а више од 70 одсто долазе деца са потврђеном алергијом и у погоршању своје алергијске болести. “У болници радимо како лечење, тако и дијагностику алергијских обољења. Радимо кожне тестове, вађење крви на укупне и специфичне игове, на нутритивне инхалационе алегене, функционалну дијагностику плућа. У последњих неколико месеци имамо један савремен можда и најбољи бронхоскоп у педијатрији где се ради и бронхоскопија код деце која имају нешто озбиљније плућне болести, које су некад скопчане и са алергијским. Ми морамо да закажемо деци алерготестирања зато што они треба да буду здрави, не треба да узимају неку своју стандардну антиалергијску терапију. Морамо их урадити у условима где треба да остану неко време због евентуалних касних алергијских реакција. Заказује се од 10 до 15 на дневном нивоу”, рекла је Остојић.
Она је указала да предстоји пролећно време и сунце где се полени распршују на све стране. „За децу која имају потврђене алергије потребно је да узимају своју терапију коју имају од ординирајућих лекара, потребно је да по доласку кући из природе се пресвуку, прегледају своје тело. Да се затварају прозори у току највеће поленизације”, рекла је Остојић.
Usporen saobraćaj na obilaznici oko Beograda kod petlje Orlovača – Ostružnica

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Са првим знацима пролећа повећава се и број деце са алергијским болестима се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.