Да ли антибиотици праве у организму више штете него користи?

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 17:01

Да ли антибиотици праве у организму више штете него користи?

Антибиотици су лекови који се користе код људи који се лече од бактеријских заразних болести. Фото: Pixabay/AKuptsova Међутим, многи се жале да су се нагло угојили приликом узимања антибиотика, а истраживања су потврдила да је то једна од нуспојава ових лекова.
Наиме, према неким >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << студијама показало се да деца која редовно узимају антибиотике имају већи ризик од гојазности од деце која не узимају ову врсту лекова.
Једно истраживање на животињама из 2014. показало је да животиње које су биле изложене антибиотицима добијају више на тежини од оних које нису тестиране на лекове.
Даља истраживања су открила узрок, а то је да антибиотици значајно утичу на хормон глади, који се првобитно лучи у слузници желуца и тако шаље сигнале мозгу да смо гладни. 
Истраживања су показала да антибиотици утичу на милијарде бактерија које живе у цревима, укључујући и људска црева. Они изазивају уништавање дигестивне флоре и бактеријску неравнотежу и један су од најчешћих узрока надимања.
Такође, могу изазвати промену навика у раду црева и апсорпцију хране и хранљивих материја, што може изазвати осећај умора или слабости, па се уз њих препоручује употреба пребиотика, јер регулишу однос лоших и добрих бактерија у систем за варење.
Због сложености целог организма, ефекти антибиотика у односу на повећање телесне тежине и даље су предмет истраживања.
Због тога, ако већ морате да узимате антибиотике, водите рачуна да уз њих редовно узимате и пробиотике и једите према препорукама лекара.
Često ste bolesni? Ovo su mogući razlozi!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли антибиотици праве у организму више штете него користи? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.