Ово висококвалитетне, немасне протеине морате укључити у своју исхрану

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 15:00

Ово висококвалитетне, немасне протеине морате укључити у своју исхрану

Протеини су неопходни за опоравак ћелија и ткива, а такође помажу у стабилизацији шећера у крви и задовољавању глади. Фото: Pixabay/stux Требало би да укључите висококвалитетне, немасне протеине у своју исхрану како бисте ефикасно изгубили тежину и ојачали и побољшали своје опште >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << здравље.
На пример, масни комади меса садрже протеине, али су истовремено пуни засићених масти, соли и других нездравих састојака. Протеини животињског порекла садрже девет аминокиселина, које се називају есенцијалним јер су неопходне за изградњу протеина, хормона и неуротрансмитера, а наше тело их не може произвести, већ их морамо уносити храном.
Биљни извори протеина такође садрже аминокиселине и могу бити део здраве и разноврсне исхране. Стручњаци за исхрану саставили су листу најбољих висококвалитетних извора протеина, биљних и животињских.
Јаја Јаја се сматрају најбољим протеином. Јаја су златни стандард јер имају највише аминокиселина. По биолошкој вредности јаја имају 100 бодова, а говедина 80. Већи резултат има само протеин сурутке – 104 бода.
Пилећа прса без коже Пилећа и ћурећа прса су идеална за изградњу, поправку и одржавање мишићне масе јер природно имају мало засићених масти и соли. Пилећа прса без коже су добар извор витамина Б, који је неопходан за синтезу ДНК, производњу енергије и здравље мозга, а садржи и антиоксиданс селен, важан за имунитет и здравље штитне жлезде.
Лосос и сардине Ове масне рибе су богате протеинима и природно имају мало соли и засићених масти, а такође су одличан извор омега-3 масних киселина.
Висококвалитетни биљни протеини Неки биљни протеини садрже свих девет есенцијалних аминокиселина, али већина их не. Ако сте веган или вегетаријанац, веома је важно да једете разноврсну исхрану како бисте задовољили своје основне потребе.
Тофу Тофу је комплетан протеин који садржи свих девет есенцијалних аминокиселина. Одличан је извор гвожђа и калцијума и богат је изофлавонима, који изгледа да помажу у заштити од срчаних болести, остеопорозе и неких врста рака.
Сочиво Сочиву недостају есенцијалне аминокиселине цистеин и метионин, али не дозволите да вас то спречи да их укључите у своје оброке. Одличан је извор биљних протеина. Једна шољица обезбеђује око 18 грама протеина и 15 грама влакана за снижавање холестерола, што је скоро трећина ваших дневних потреба за влакнима. Пун је процијанидина и флаванола, који су моћни антиоксиданси са антиинфламаторним и неуропротективним ефектима. Обавезно једите разне биљне протеине како бисте свом телу обезбедили све есенцијалне аминокиселине које су му потребне.
Evo kako da budete „raketa do leta“ bez dijete!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Ово висококвалитетне, немасне протеине морате укључити у своју исхрану се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.