РЦ Кикинда: Појава лисних пипа у засадима јабучастог воћа

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 09:44

РЦ Кикинда: Појава лисних пипа у засадима јабучастог воћа

На подручју деловања РЦ Кикинда засади јабучастог воћа налазе се у различим фазама цветања. Фото: Танјуг/Ненад Михајловић Визуелним прегледом засада јабуке регистровано је присуство одраслих јединки лисних пипа на листовима и цветовима јабуке (Phyllobius spp.).
Лисне пипе презимљавају >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << у земљишту у стадијуму ларве, а одрасле једнике се јављају са почетком кретања вегетације и тада изгизају младе новоформиране листове правећи полукружне изрезе. Карактеристично је да су јачи напади везани за топла и сува пролећа, без падавина а током лета се њихова активност смањује. При јачем нападу у повољним условима могу изазвати и голобрст.
Редовно се јављају скоро сваке године у нашим производним условима, али припадају категорији мање значајних штеточина.
Хемијске мере заштите се препоручују једино у случају јачег напада односно када се региструје висока популација у засадима воћа.
РЦ Кикинда за сада не препоручује хемијске мере сузбијања и наставља са праћењем здравственог стања и појавом штеточина у засадима јабучастог воћа.
RC Pirot: Smeđi listojed (Phyllobius oblongus) u krušicima

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак РЦ Кикинда: Појава лисних пипа у засадима јабучастог воћа се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.