Улица прича причу: Др Ђуре Јовановића Киндера (ФОТО/ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 27.Apr.2023, 09:01

Улица прича причу: Др Ђуре Јовановића Киндера (ФОТО/ВИДЕО)

Када је на Скупштини града Новог Сада, одржаној 17. марта 2020. године донета одлука да једна од улица у Новом Саду понесе име по др Ђури Јовановићу Киндеру, истовремено је тим чином одато и признање једном великом хуманисти и човеку великог срца. Улица која је понела име по овом >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << знаменитом Новосађанину налази се у насељу Југовићево.
За оне који не знају, Ђура Јовановић Киндер био је први специјалиста дечје медицине у АП Војводини, који је утемељио систем здравствене заштите деце и омладине у покрајини. Он је био изузетно ангажован и на збрињавању сирочади и напуштене деце, а веома је значајан и као оснивач Дечје болнице у Новом Саду, која је данас једна од водећих медицинских установа тог типа у Србији.
Чика Ђура је рођен још крајем 19. века, 1892. године, у малом сремском селу Ердевику, у породици са шесторо деце, где је он био најстарије дете. Након завршене основне и средње школе, захваљујући стипендији Текелијанума се уписао на медицину.
Након завршених студија свој радни век почиње најпре у Суботици 1919. године, у новоствореној држави Срба, Хрвата и Словенаца (СХС), где ради као лекар за одбачену и незбринуту децу. Већ тада одлучује да се посвети педијатрији, јер је сматрао да je то један од најтежих проблема у држави СХС. Како је тадашња медицина у држави била веома лоше развијена, одлучио се на усавршавање у Бечу и Берлину.
У време између два рата био је веома успешан лекар, пре свега захваљујући томе што је био одличан дијагностичар болести. Брза и тачна дијагноза је веома важна у лечењу, пре свега код мале деце, која још не знају сама да кажу шта их боли, а чика Ђура је имао природан дар.
По преласку у Нови Сад, у договору са познатим новосадским архитектом Ђорђем Табаковићем, сазидао је зграду, која се и данас налази у улици Илије Огњановића, на броју 9. Ту је отворио своју ординацију, али је, како је то тада било уобичајено, својим пацијентима ишао и у приватне посете. Фото: Градске инфо Будући да је имао сасвим пристојна примања и да је био добро ситуиран, често је знао да не наплати сиромашним људима. Управо због тога је био веома омиљен и поштован међу Новосађанима.
Осим лечења деце, др Јовановић је био и изузетно ангажован на збрињавању деце сирочади. Организовао је смештање у хранитељске породице, које су по његовом мишљењу пружале најбоље за здраво одрастање ове деце. Није му било тешко да оде у посету хранитељској породици, да се упозна са њима, да види кућу и услове у којима ће дете живети.
На велику жалост, током Другог светског рата било је готово немогуће одржати систем смештања у хранитељске породице.
Но, одмах после рата, др Јовановић је неуморно приступио поновном успостављању хранитељских домова и смештаја сирочади, али и развоју педијатрије у АП Војводини.
Његовим залагањем отворена је Дечја болница у Новом Саду. Фото: Градске инфо Наиме, др Ђура Јовановић Киндер је још 1925. године предлагао тадашњим градским властима да се у Новом Саду отвори Дечија болница, као посебна установа која ће објединити све аспекте деловања те гране медицине. Међутим, услови какви су тада владали нису дозвољавали отварање овакве установа.
Тек након Другог светског рата су његови напори уродили плодом. Са пуно ауторитета је пред новим послератним властима заступао идеју оснивања Дечије болнице у Новом Саду и чак је предлагао локацију где би могла да се изгради зграда за потребе те институције.
Тако је захваљујући пре свега његовим напорима, на месту где се и данас налази, изграђена Покрајинска дечја болница, односно, Институт за здравствену заштиту деце и омладине Војводине.
Треба поменути да се пре изградње нове зграде Дечје болнице, у периоду од 1946. до 1953. године, у згради познатој под називом „Кора хлеба“, налазила се педијатрија.
Улица др Ђуре Јовановића Киндера је једна од новијих улица у Новом Саду, изграђена онда када су се градили станови за припаднике снага безбедност на локалитету Југовићево. Улица је, баш као и цео кварт, направљена уз поштовање свих урбанистичких норматива, са уређеним паркинг местима, стазама за бицикле и пешаке и зеленим површинама. Оно што би се сигурно свидело и Киндер Ђури је што сваки блоковски комплекс између зграда има дечје игралиште.
Осим тога, у Југовићеву неће бити само станoви, него је у плану изградња и нове основне школе и обданишта, као и највећи атлетски центар у Србији, тако да ће и улица Др Ђуре Јовановића Киндера тек да испреда своју причу.
Имамо обичај да кажемо да свака улица и сваки трг, у сваком граду имају неку своју причу да испричају. Неки пут је то прича о неком догађају из историје или знаменитој грађевини, а неки пут, као у овом случају, улица прича причу својим називом, чувајући сећање на неку личност.
Др Ђура Јовановић Киндер је својим залагањем и радом на унапређењу здравствене заштите деце и омладине оставио неизбрисив траг у Новом Саду, али и целој АП Војводини. Улица која данас носи његово име само је мали знак пажње једном великом човеку.
 
Уколико имате занимљиву причу о некој од новосадских улица коју бисте желели да поделите са осталим читаоцима, пишите нам на gradskeinfo@gmail.com са назнаком Моја улица.
Ulica priča priču: Žarka Vasiljevića (FOTO/VIDEO)

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Улица прича причу: Др Ђуре Јовановића Киндера (ФОТО/ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.