Вучић на отварању тврђаве Фетислам у Кладову

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 20:10

Вучић на отварању тврђаве Фетислам у Кладову

Реконструисана тврђава Фетислам и Летња позорница у Кладову отворена је вечерас поводом Дана општине, у присуству председника Србије Александра Вучића. FOTO TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg Свечаном отварању присуствују и министарка за европске интеграције Тања Мишчевић, министар туризма >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << и омладине Хусеин Мемић, као и министарка културе Маја Гојковић.
Отварању поред њих присуствује и шеф мисије Европске уније у Србији Емануел Жиофере и амбасадорка Немачке у Београду Анке Конрад.
Након обиласка и церемоније отварања тврђаве Фетислам, наступће „Cine & Rock“ оркестар.
Тврђава Фетислам подигнута је 1524. године, налази се под заштитом Завода за заштиту споменика културе Ниш, а њена реконструкција почела је пре три године захваљујући средствима из фондова ЕУ.
Foto: TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ bg За реализацију пројекта „ЕУ за културно наслеђе и туризам ”, у обнови и реконструкцији средњовековне тврђаве Фетислам из фондова ЕУ опредељено је око 1,3 милиона евра.
Општина Кладово је од ЕУ добила још 78.000 евра за уређење модерне пешачко-бициклистичке стазе.
Пројектом је била предвиђена реконструкција Главне капије, са бедемом од првог до шестог бастиона и припадајућим лагумима, али и капије, Летње позорнице и приобалних кула у „Малом граду“.
Пројекат „ЕУ заТебе – за културно наслеђе и туризам“ усмерен је на развој туризма као значајног привредног потенцијала за економски развој источне Србије и Доњег Подунавља.
Пројекат финансирају Европска унија и Влада Савезне Републике Немачке, а спроводи Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.
Тврђава Фетислам се налази недалеко од центра Кладова са пешачком стазом поред Дунава до тврђаве.
Становници Кладова могу да уживају у парку изграђеном унутар зидина тврђаве, који им даје леп поглед на Дунав и румунски град Дробета – Турну Северин на другој обали.
Шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре рекао је раније да је културно наслеђе Србије део европског наслеђа и да је ЕУ издвојила значајна средства за обнављање тврђава дуж Дунава, међу којима је Фетислам.
Opasnost od mestimično vlažnih kolovoza i dalje prisutna

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вучић на отварању тврђаве Фетислам у Кладову се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.