Заједнички маневри оружаних снага Филипина и САД у Јужном кинеском мору

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 19:38

Заједнички маневри оружаних снага Филипина и САД у Јужном кинеском мору

Током војних вежби оружаних снага Филипина и САД данас је испаљена рекетна салва на макету непријатељског брода у Јужном кинеском мору и истовремено демонстрирана и ватрена моћ, и јачање војног савезништва у јеку регионалне напетости. Foto: Pixabay/ID 12019 Филипински председник Фердинанд >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << Маркос млађи пратио је дејствовање бојевим ракетама лансираних из мобилних ракетних система ХИМАРС на симулирани непријатељски циљ, корвету усидрену у водама Јужног кинеског мора, само неколико километара од провинције Замбалес на западу Филипина, преноси Ројтерс.
Данашње бојево ракетно дејствовање здружених америчко-филипинских снага на циљеве у мору одвијало се на само неколико сати вожње бродом од спорне поморске локације, спруда Скарбороу који Кина окупира више од једне деценије.
Команде филипинских и америчких оружаних снага у заједничком саопштењу су нагласиле да вежбе нису усмерене ни према једној земљи у окружењу.
Филипински председник Маркос, окружен својим генералима ушао је у кабину ракетног система ХИМАРС у поморској бази Сан Антонио, а потом је двогледом и преко ТВ екрана пратио ток вежбе.
Председник Филипина би требало да се састане са својим америчким колегом Џозефом Бајденом следеће недеље у Вашингтону.
Кина је критиковала ове војне вежбе, које су организоване у контексту критика званичне Маниле због „агресивног“ кинеског присуства у Јужном кинеском мору.
Si Zelenskom: Poslaćemo predstavnike u Ukrajinu i razgovarati sa svima o krizi

 
Преузмите андроид апликацију.
Чланак Заједнички маневри оружаних снага Филипина и САД у Јужном кинеском мору се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.