Лула позвао на формирање ‘групе за мир’ за посредовање у преговорима Украјине и Русије

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 17:40

Лула позвао на формирање ‘групе за мир’ за посредовање у преговорима Украјине и Русије

Бразилски председник Луиз Инасио Лула да Силва данас је позвао на успостављање “мировне групе“, која би посредовала у преговорима између Русије и Украјине, уз образложење да се о било чему може разговарати када нације седну да разговарају о миру. Фото: Танјуг/АР/Gustavo Moreno “Има >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << много ствари о којима треба разговарати – Крим, друге територије, НАТО“, рекао је Лула, преноси Ројтерс.
Како се наводи Лула се није изјаснио о Криму.
“То је разговор између Русије и Украјине“, рекао јеон на заједничкој конференцији са шпанским премијером Педром Санчезом, на крају званичне посети тој земљи.
Санчез је поздравио Лулино објашњење његове мировне иницијативе, али му је рекао да Шпанија подржава мировни план украјинског председника Володимира Зеленског од 10 тачака који позива на повлачење Русије са свих територија, укључујући Крим.
“Желим да се захвалим Лули на његовом учешћу и интересовању за промовисање групе земаља посредница за промовисање мира“, рекао је Санчез на конференцији за новинаре, додајући да постоје разлике у мишљењу око “нијанса“ о врсти мира који се тражи.
Он је подсетио да се Лула до сада престављао као мировни посредник у контексту рата у Украјини, и да се његови предлози о стварању “групе за мир“ заснивају на бразилској традицији неинтервенције и неутралности.
„Разумем европски поглед на овај рат. Неприхватљиво је да једна земља нападне другу, али то је рат у коме не видим да неко говори о миру“, рекао је он у говору на пословној конференцији у Мадриду.
Si Zelenskom: Poslaćemo predstavnike u Ukrajinu i razgovarati sa svima o krizi

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лула позвао на формирање ‘групе за мир’ за посредовање у преговорима Украјине и Русије се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.