Вујовић: Велики пројекти у градовима који бележе загађење у ваздуху

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 15:49

Вујовић: Велики пројекти у градовима који бележе загађење у ваздуху

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић је данас, приликом потписивања уговора са представницима 27 јединица локалне самоуправе за замену котларница у јавним установама и 19 јединица локалне самоуправе за замену индивидуалних ложишта, рекла да ће се велики пројекти >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << радити у градовима који бележе прекорачење прописане граничне вредности загађујућих материја у ваздуху. Фото: Танјуг/Владимир Шпорчић У саопштењу Министарства заштите животне средине је наведено да је Вујовић истакла да ће ресорно министарство и ове године наставити да спроводи значајне пројекте, у циљу побољшања квалитета ваздуха. „У Ваљеву субвенционишемо замену и реконструкцију котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“, у Нишу конверзију енергента у котларници Универзитета, у Ужицу изградњу гасне контејнерске котларнице у Народном позоришту“, рекла је Вујовић.
Како истиче Вујовић, замена котларница у великом броју школа, вртића, домова здравља широм земље ће најмлађим и најстаријим суграђанима донети боље грејање и чистији ваздух.
У циљу побољшања квалитета ваздуха, Министарство за заштиту животне средине је ове године определило 220 милиона динара за суфинансирање замене котлова у јавним установама и 170 милиона динара за суфинансирање замене индивидуалних ложишта.
У саопштењу Министарства за заштиту животне средине су рекли да ће Министарство субвенционисати пројекат замене и реконструкције котларнице у касарни „Војвода Живојин Мишић“ у Ваљеву, а градоначелник Ваљева Лазар Гојковић је истакао да је овај пројекат од велког значаја за Ваљево.
„Више од 200 милиона динара смо уложили у последње две године, од реконструкције котла у Градској топлани, преласка са мазута на компримовани гас, преко проширења топловодне мреже и прикључења јавних установа, Завода за јавно здравље, Националне службе за запошљавање и Историјског архива, до конкурса који се односе на замену котлова у индивидуалним ложиштима“, рекао је Гојковић.
Замена котларница биће спроведена и у Нишу, где ће бити замењена котларница у згради Универзитета, а градоначелница Ниша Драгана Сотировски је том приликом рекла да је замена котларнице у Ректорату важна јер је она највећи загађивач у Нишу. „Прошле године је замењено 178 индивидуалних ложишта и то је Нишу јако значило јер је смањена емисија штетних гасова. Ове године ћемо наставити овај тренд и верујемо да ћемо кроз коју годину имати потпуно чисту животну средину у граду Нишу“, рекла је Сотировски.
У општини Кула биће замењени котлови на угаљ котловима на гас у Дому здравља и у центру насељеног места, а председник општине Кула Дамјана Миљановића је тим поводом рекао да је циљ да све јавне установе у овој области пређу на гас.
Министарство је заштиту животне средине је субвенционисало пројекат замене котла на гас у предшколској установи „Плави чуперак“ у општини Тител, а заменик председника општине Тител Богољуб Марковић рекао је да су средства која долазе од Министарства заштите животне средине значајна јер се ова општина налази у трећој категорији развијености.
Министарство ће субвенционисати и унапређење система грејања у Основној школи „Надежда Петровић“ у Великој Плани и тим поводом је председник општине Велика Плана Игор Матковић рекао да је ова сарадња финансијски и економски значајна за општину, закључили су у саопштењу из Министарства заштите животне средине.
Bilčik: Usvajanjem izveštaja šaljemo Srbiji ključne poruke

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Вујовић: Велики пројекти у градовима који бележе загађење у ваздуху се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.