Билчик: Усвајањем извештаја шаљемо Србији кључне поруке

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 14:48

Билчик: Усвајањем извештаја шаљемо Србији кључне поруке

Известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик изјавио је данас, после усвајања његовог извештаја о Србији за 2022. годину, да Европски парламент шаље три кључне политичке поруке Србији усвајањем извештаја. Фото: Танјуг/AP/Visar Kryeziu Пре свега, једна од битних тема, рекао >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << је он, јесте и питање дијалога Београда и Приштине.
„Дијалог мора да се настави и охрабрујемо партнере из Србије да заиста раде на нормализацији односа са Пристином. Дијалог је направио важне кораке последњих недеља и месеци, које смо веома пратили блиско и наравно постоје неки охрабрујући знаци“, рекао је Билчик и додао да ће имплементација, веома пажљиво да се прати јер то може да буде велико достигнуће, не само за европски пут Србије већ и за европску будућност Западног Балкана.
Поручио је да су било какви напади на Србе на Косову неприхватљиви. „Јасно истичемо у извештају да мора да постои добра воља свих страна да се ради на кључним питањима, укључујући кључно питање за Београд, а то је пуна имплементација посвећености формирању Заједнице српских општина на Косову. Ово су кључне области у извештају“, закључио је Билчик.
Поручио је да ако Србија жели да напредује на свом путу ка ЕУ, очекују да се усклади са спољном безбедносном политиком ЕУ, да уведе санкције Русији и да настави са домаћим реформама, посебно у области владавине права. „Главна порука је да пре свега поздрављамо чињеницу да је Србија спровела парламентарне изборе 2022. године и да су сви учествовали на овим изборима. Ми смо поздравили повратак српске опозиције у Народну скупштину“, рекао је Билчик.
У исто време, рекао је он, извештај је критичан у вези са низом тачака, укључујући кампању која је одржана 2022. године, а има још много тога да се уради када је у питању квалитет демократских процеса у Србији и демократије као такве.
Како је рекао радује што постоји снажна подршка не само у ЕП већ и у српској политици о процесу дијалога заједно са Европским парламентом и најавио да ће у наредним недељама да се покрене прва права рунда овог дијалога. „Ако Србија жели да напредује на свом путу ка ЕУ, очекујемо да Србија ради са нама и ускладиће се са нама када су у питању наши спољни односи, посебно када је у питању руска агресија на Украјину“, рекао је Билчик.
Објаснио је да је стопа усклађености са спољним односима ЕУ била веома ниска 2022. године, испод 50 одсто и додао да се нада да то може да се промени.
Позива Србију да се усклади са рестриктивним мерама ЕУ када су у питању санкције Русији. „Желимо да Србија буде уз нас јер је једина земља на Западном Балкану која се није усагласила са ставовима ЕУ када је у питању руска агресија, то би могла да буде велика промена у игри када је у питању напредак у процесу придруживања“, поручио је Билчик.
Позвао је Србију да настави домаће реформе, посебно у области владавине права и рекао да извештај јасно поздравља уставне промене у којима се ради о реформи правосудног система, и да је кључно да се то спроведе у потпуности и у складу са препорукама Венецијанске комисије.
„Шаљемо снажну поруку институцијама, посебно новом министру за европске интеграције да се ојачају и да заиста марљиво раде на свим политичким и техничким питањима која се тичу усвајање важних реформи у Србији на путу ка ЕУ“, рекао је он и додао да демократија, владавина права, слобода медија остају кључна питања.
Оценио је да су напади на новинаре су неприхватљиви и да је квалитетан медијски плурализам кључан. Рекао је да су преговори о извештају били веома интезивни, али да се нада да је то добар сигнал да извештај може да добије снажну подршку у пленарној седници Европског парламента која је заказана за мај у Стразбуру.
Одбор за спољне послове Европског парламента (АФЕТ) усвојио је данас извештај и компромисне амандмане на извештај о Србији известиоца Европског парламента за Србију Владимира Билчика са 43 гласа „за“, шест „против“ и пет „уздржаних“.
Извештај није правно обавезујући.
Peščana oluja kod Zmajeva – vozači oprez na ovom delu autoputa

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Билчик: Усвајањем извештаја шаљемо Србији кључне поруке се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.