Пендаровски: Скопље за визну либерализацију; Османи: Извршити притисак на Србију

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 14:09

Пендаровски: Скопље за визну либерализацију; Османи: Извршити притисак на Србију

Председник Северне Македоније Стево Пендаровски изјавио је данас да та земља подржава увођење визне либерализације Приштини и навео да је његова земља, као председавајућа ОЕБС-а, спремна за примену делова споразума између тзв. Косова и Србије постигнутог у Охриду, али само >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << уз сагласност обе стране. Фото: WikimediaComonns/Vlada.mk На питање какав је његов став о формирању Заједнице српских општина (ЗСО), он је рекао да Северна Македонија има равноправан однос према обе стране, преноси Телма.
Пендаровски је на заједничкој конференцији са председницом тзв. Косова Вјосом Османи рекао да Северна Македонија и тзв. Косово имају одличну билатералну сарадњу и да тај тренд треба да се настави јер обе земље морају да подржавају једна другу у својм напорима и на путу ка европским интеграцијама.
Османи је напоменула да је захвална Северној Македонији на подршци истакла да су те две земље не само географски блиске већ и да имају исту визију, као и да сарадња у свим областима између две земље има потенцијал да се прошири и унапреди. Она је изразила наду да ће се савезници и пријатељи Косова потрудити да изврше притисак на Србију, како би она испоштовала обавезе из постигнутих споразума, као и да посредници Европске уније треба да воде рачуна о томе да оно што „Србија пристане да уради, буде и спроведено“.
На питање шта очекује од предстојећих састанака Београда и Приштине 2. маја, Османи је рекла да један од чланова споразума предвиђа да Србија неће блокирати чланство тзв. Косова у међународним организацијама, и да понашање Србије у том смислу представља флагрантно кршење споразума. “То, и наравно, њихово незаконито мешање у изборе на Косову, такође је кршење члана два овог споразума… Мање-више ово показује какву прогнозу можемо да имамо за понашање Србије. Ипак, заиста се надам да ће се наши пријатељи и савезници побринути да у овом периоду разговарамо, извршимо притисак на Србију, како би и она испоштовала обавезе које су преузете из овог процеса“, рекла је Османи.
Hitno rešiti probleme povratka interno raseljenih i prognanih sa KiM

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Пендаровски: Скопље за визну либерализацију; Османи: Извршити притисак на Србију се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.