Да ли знате како помфрит може да утиче на ваш нервни систем?

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 14:00

Да ли знате како помфрит може да утиче на ваш нервни систем?

Након бројних студија које су откриле да пржена храна изазива гојазност и бројне друге физичке проблеме, нова истраживања су утврдила везу између конзумирања пржене хране, а пре свега кромпира, са већим ризиком од анксиозности и депресије. Фото: Pixabay/StockSnap Честа конзумација >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << пржене хране, посебно прженог кромпира, повезана са 12 одсто већим ризиком од анксиозности и 7 одсто већим ризиком од депресије него људи који нису јели пржену храну.
Веза је била израженија међу децом и млађим потрошачима.
Пржена храна је познати фактор ризика за гојазност, висок крвни притисак и друге здравствене последице. Међутим, стручњаци који проучавају исхрану рекли су да су резултати прелиминарни и да није нужно јасно да ли је пржена храна изазвала проблеме менталног здравља или су људи са симптомима депресије или анксиозности прешли на пржену храну.
Јенда студија је проценила 140.728 људи током 11 година. Након искључивања учесника којима је дијагностикована депресија у прве две године, пронађено је укупно 8.294 случајева анксиозности и 12.735 случајева депресије међу онима који су конзумирали пржену храну, док је посебно утврђено да пржени кромпир носи 2 процента већи ризик од депресије у поређењу са на пржено бело месо.
Студија је такође открила да су учесници који редовно конзумирају више од једне порције пржене хране углавном млађи мушкарци. Људска компонента ове студије може тачно да укаже на шта она подразумева: да већи унос пржене хране повећава ризик од анксиозности/депресије.
Међутим, узрочни пут може да иде у супротном смеру: људи са анксиозношћу/депресијом се све више окрећу „утешној храни“ ради неког привида олакшања. Они са основним симптомима анксиозности и депресије могу се окренути „утешној храни“ као начину само-лечења.
Нездрава храна и лоша исхрана могу негативно утицати на расположење и погоршати стање, како је утврђено у студији.
Evo kako da budete „raketa do leta“ bez dijete!

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Да ли знате како помфрит може да утиче на ваш нервни систем? се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.