Лични и други предмети из колекције Фредија Меркјурија на аукцији

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 13:59

Лични и други предмети из колекције Фредија Меркјурија на аукцији

Једна од најбољих пријатељица покојног певача групе Квин Фредија Меркјурија, Мери Остин, продаће на аукцији предмете из личне колекције коју јој је оставио након смрти, укључујући и неке од његових руком писаних текстова и чувених сценских костима. Фото: Танјуг/AP Photo/Marco Arndt Како >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << наводи Би-Би-Си, Меркјури је колекцију, коју је градио преко 30 година, држао у својој вили у Кенсингтону, коју је након смрти 1991. оставио Остиновој, са којом је био у вези.
“Колекција вас уводи дубље у личност и човека којег сам познавала“, рекла је Остинова. Међу највреднијим предметима је и радни текст песме “We Are The Champions“, једне од највећих песама Квина, уз који стоје и радне верзије хармонија и акорда, што је све исписано на девет страница, и чија се вредност процењује на између 200.000 и 300.000 фунти.
Почетна цена до сада невиђеног радног текста песме “Killer Queen“, написаног на једном листу папира, биће између 50.000 и 70.000 фунти. Остинова је навела да ће јој посебно бити тешко да се растане од стихова, пошто “показују најлепшу страну човека“ којег је познавала.
“На тим текстовима види се уметнички процес, ток рада. Прецртавања, преиспитивања, преформулације“, рекла је.
Мери Остин је упознала Фредија Меркјурија 1970, када је изашла на састанак са гитаристом Квина Брајаном Мејем, након чега су заправо њих двоје започели романсу.
Остали су заједно и након што јој је Меркјури открио да је геј, а она је била међу малобројним људима који су о њему бирнули након што је оболео од сиде. Меркјури је једном рекао за Остинову: “Нема толико људи којима бих се обратио. А међу онима којима могу је Мери“.
Остинова је ретко говорила у јавности откако је Меркјури преминуо.
“Недостају ми забава, хумор, топлина и његова енергија“, рекла је Остинова.
Међу уметнинама које се налазе у кући у Кенсингтону су и дела Матиса и Шагала, као и Пикасов портрет који је био изложен изнад стола за којим је Меркјури доручковао.
„Волим да сам окружен лепим стварима. Желим да водим викторијански живот, окружен изузетним нередом“, говорио је Меркјури.
Од гардеробе која ће се појавити на аукцији је и сценска обућа коју је Меркјури носио, укључујући и ципеле са шљокицама и лажним крзном, круну са драгим камењем и краљевски огртач, које је носио осамдесетих година. На аукцији ће се наћи и поједини лични предмери, попут телефона који је Меркјури држао поред свог кревета, ручно израђеног мермерног бара, као и сребрног чешља за бркове.
Свих 1.500 артикала биће изложено у лондонском Сотбију током лета у низу посебно дизајнираних галерија, пре него што буду продати у септембру.
Очекује се да ће укупна вредност предмета на аукцији достићи више од шест милиона фунти, а део прихода биће дониран у добротворне сврхе.
U Beču zabeleženo rekordnih 1,1 miliona noćenja u martu

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Лични и други предмети из колекције Фредија Меркјурија на аукцији се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.