Фрушка гора препуна гљива: Неколико хиљада врста расте на Панонској лепотици

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 09:16

Фрушка гора препуна гљива: Неколико хиљада врста расте на Панонској лепотици

Панонска лепотица богата је фауном и флором. На Фрушкој гори расте преко 2.000 макрогљива и неколико хиљада микрогљива. Постоји сличност између јестивих и отровних, а приликом бербе саветује се додатан опрез. Фото: Pixabay/jarmoluk -На Фрушкој гори расте око 2000 макрогљива и од њих је јестиво >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дестине, можда и стотине врста. Најчешће проналазимо смрчке, шумско пиле, зеке, лисичарке, јетренку, сунчанице, а буде и мања количина вргања. Гљиве расту током целе године, можемо их пронаћи и зими, а највећи број врста се јавља у јесен- рекла је за НС Уживо Елеонора Чапеља, председница Гљиварског друштва Нови Сад и научни сарадник Департмана за биологију и екологију Природно-математичког факултета Универзитета у Новом Саду.
Прва врста расте одмах након што се снег отопи -Гљиве претежно расту из земље, шумске стеље или на ливадама. Међутим, није страно да доста врста расте на пањевима, полеглим деблима и гранама. Прва врста која се појављује релативно брзо након топљења снега је смрчак, а затим иде шумско пиле у мају. Такође, постоји сличност између неких јестивих и отровних врста- речи су Елеоноре.
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић Наша саговорница је додала да је начин брања исти без обрзира да ли берете јестиве или отровне врсте. Све гљве се беру лаганим увртањем дршке или се исеку ножићем ако се налазе на дрвету. Такође, не постоји правило на основу којег са сигурношћу можете одредити да је нека врста јестива или отровна. Једини сигуран начин је учење о гљивама и акумулација знања о њима. Суграђани, ако сте у недоумици можете да се информишете о гљивама преко гљиварских друштава
Најбољи начин информисања о гљивама је преко гљиварских друштава која веома често имају чланове са вишедеценијским искуством у гљиварењу као и специјалисте за одређене групе гљива. Рад са искусним гљиварима у комбинацији са самосталним проучавањем гљиварске литературе је једини начин да будете сигурни у то које врсте сте убрали и да избегнете потенцијално тровање или неки још озбиљнији исход.
У Новом Саду је активно Гљиварско друштво Нови Сад, а више информација о раду друштва можете наћи на https://gdnovisad.weebly.com/aktivnosti  или на https://www.facebook.com/groups/115205338531605.
Подсећамо, како је наш портал раније писао на Фрушкој гори има 2.100 откривених врста микрогљива. Претпоставка је да их има дупло више.
У Националном парку Фрушка гора је законом забрањено брање гљива. Којим бродовима ће Нови Сад бити лука последње среде у месецу? (среда, 26. април)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Фрушка гора препуна гљива: Неколико хиљада врста расте на Панонској лепотици се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.