Културна станица „Ковиљ“ – украс у раскошном гоблену традиције и културе Ковиља (ВИДЕО)

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 09:00

Културна станица „Ковиљ“ – украс у раскошном гоблену традиције и културе Ковиља (ВИДЕО)

Некада су се сва културна збивања одигравала скоро само на једном месту у Новом Саду. То место је градски трг.
Титулом Европске престонице културе, наш град је изместио културно-уметнички садржај из своје урбане >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << средине у приградска насеља, све у циљу децентрализације и равномерне расподеле културног садржаја, неопходног за развој појединца.
Самим тим уметничка понуда града се поделила на неколико културних кутака широм Новог Сада, између осталог настала је и Културна станица „Ковиљ“. Зато смо за вас истражили какав садржај та станица нуди грађанима Ковиља.
Без обзира на кратак период постојања, ова станица у програмском смислу нуди велики број организованих активности на којем би позавиделе и друге станице, а планира се још толико тога интересантног посебно за најмлађе суграђане. Фото: Градске инфо Стара кућа пресвучена у ново рухо, одувек је имала функцију окупљања грађана Ковиља, међутим реновирањем постојећег објекта постигло се много, пре свега корисници овог културног центра су коначно добили простор какав заслужују.
„У овом објекту се одувек одржавао културно-уметнички програм и фолклорне пробе, то се и данас тако наставило. Имамо и новоотворен актив жена „Лаза и Ленка“ које се баве рукотворинама и умотворинама и које своје знање преносе на млађе генерације“, рекла је Ружица Радовић, координатор културне станице „Ковиљ“.
Осим надалеко познатог Ковиљско-петроварадинског рита, ово малено место у срцу Бачке отворено шири руке према свима онима који у њега свраћају, како због Лазе Костића и посети његовој родној кући или Стевана Пешића или пак због неког манира и начина живота специфичног за ово место. Фото: Градске инфо „Не могу да акцентујем ни на једну организацију посебно, јер смо сви ми у суштини један велики тим и ова културна станица сама по себи не би могла бити жива да не постоје и друге организације које учествују“, рекла је Ружица.
Према њеним речима, велики ветар у леђа овој станици пружају месна заједница, а пре свега светоархангелски манастир за који су изузетно везани и који је велики донатор ове културне станице.
Основни задатак ове станице јесте очување и представљање културне баштине као нематеројалног блага овог поднебља које може само да допринесе афирмацији Ковиља и препознатљивости у свету.
„Отварање културне станице нам је донело могућност да се боље афирмишемо да то што је наша специфичност и то што носимо у себи можемо да понудимо свету. Један од главних циљева и преокупација је да наша деца живе тим животом да се поносе на своје корене, јер то не може да се плати ниједним новцем“, рекла је Ружица Радовић, координатор културне станице „Ковиљ“. Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Фото: Градске инфо Kulturna stanica „Rumenka“ – centar kulture i ponos Rumenčana (VIDEO)

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Културна станица „Ковиљ“ – украс у раскошном гоблену традиције и културе Ковиља (ВИДЕО) се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.