Глог лечи срце и смирује живце – Ево како се користи

Izvor: GradskeInfo.rs, 26.Apr.2023, 07:51

Глог лечи срце и смирује живце – Ево како се користи

Глог, као јак заштитник здравља, нашироко је коришћен у народној медицини јер је наш народ веровао да се од њега плаше сви демони, вампири, а посебно демони болести. Цвет и плод глога се од давнина употребљавају за лечење срца, високог крвног притисака, нервозе, вртоглавице, несанице, >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << гушења, помаже код грчења материце и тонуса црева. Фото: Pexels/Roman Odintsov Лечење методама народне медицине данас можда звучи смешно и бесмислено, али се сигурно не може оспорити моћ и значај биљке, у овом случају глога, у коју су са разлогом веровали наши стари. Овако се то некада радило, према речима нашег историчара Веселина Чајкановића:
– Кад је неко болестан од далка (тур. слезина), бајалица га одведе на буњиште (које је иначе зборно место за зле душе што изазивају болести), и ту демону прети глоговим трном.
И у лечењу падавице користио се глог. – Неки узму глогов колац, ударе њиме малко по челу болесника, па онда иду од њега дохватајући коцем од земље и бројећи 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 и тако даље до 70 или 80 па побију колац у земљу да се нимало не види из земље. Ово одброје зато да се 70 или 80 година не појави болест.
Ови обичаји и магијски поступци данас наравно више не постоје, или их чувају малобројне примитивне сеоске заједнице. Но, глог се и те како обилато користи вековима у превенцији и лечењу болести. У водећим земљама света са развијеном биомедицином, глог заузима врло значајно место, док је у кинеској медицини међу водећих пет најлековитијих биљака.
Плодови садрже етерично уље, танин, сапонин, гликозиде и фруктозу. Знатна је количина алуминијума, калијума, натријума, калцијума и фосфорне киселине. Богат је витамином Ц и провитамином А, витаминима К и Е, лимунском и винском киселином.
Припремили смо за вас рецепт за савршени напитак од глога, идеалан за све који већ имају проблема са срцем, слезином, крвним судовима или нервозом, а добар је и као превенција и додатак витамина. Глог је свуда око нас, у природи, на дохват руке и може и те како да нам олакша живот.
Састојци: 2 шоље бобица глога, 1/2 шоље осушеног шипка, 4 шоље воде, кашичица цимета, 1/2 кашичице кардамона, 2 шачице шећера или меда, неколико капи рума, сок од једног лимуна. Припрема: Глог, шипак, цимет и кардамон ставите у воду и пустите да прокључа. Кувајте на лаганој ватри сат времена па оставите да одстоји два сата. Процедите кроз газу, додајте шећер и лимун. Пије се по једна кашичица 4 до 5 пута на дан, барем три месеца.
Sve blagodeti čaja od maslačka. Ubrzava mršavljenje i izbacuje višak vode

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Глог лечи срце и смирује живце – Ево како се користи се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.