Следите новосадски вински пут и откријте најукуснија вина регије!

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 18:00

Следите новосадски вински пут и откријте најукуснија вина регије!

Иако млађе генерације не памте, старији становници нашег града се веома добро сећају колико је Нови Сад раније био везан за производњу вина, и то не било каквог, него врхунског. Фото: Градске инфо Петроварадински шанац, данашњи Петроварадин, био је место на коме је, према историјским >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << подацима, у првој половини 18. века постојало преко 300 винограда.
Као што данас свако мора да поседује одређене статусне симболе у складу са временом у којем живимо, ономад је скоро свака иоле имућна породица имала свој лични виноград.
Урбанизацијом и ширењем града, границе су се померале па су тако виноградари који су остали доследни производњи вина и након што је поседовање винограда престало да буде статусни симбол, кренули пут Сремских Карловаца, Сремске Каменице, Лединаца, Раковца…
Виноградарско умеће пренело се и са друге стране реке, па је тако „сремска ствар“ стигла и у руке Бачвана. Бачки виногради налазе се претежно у околини Темерина и Ковиља.
Ипак, многи би рекли да је производња вина сремска ствар и да ту не треба много противречити. Због тога је управо сремска страна подучје којим се протеже новосадски вински пут.
Новосадски вински пут део је понуде Туристичке организације Новог Сада. У питању је туристичка рута која обухвата неколико винарија у подножју Фрушке горе, а свака од њих у себи садржи неку посебну причу и разноврсне врсте вина.
Обиласком ових дестинација не улазите само у подруме са најквалитетнијим врстама вина, већ пролазите и кроз ходнике сећања наше традиције и културе, нашег наслеђа и идентитета.
Иако је на винском путу велики број винарија, ми ћемо вам данас представити три, које су итекако вредне да им поклоните своје време.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Vinarija Kovačević (@vinarijakovacevic)


Винарија “Ковачевић“ Место на коме се можете удати, оженити, прославити крштење и организовати велелепне прославе, али и доћи да у миру и тишини дегустирате најлепша бела вина са нашег простора.
Налази се на око 15 километара од Новог Сада, када након силаска са Фрушке горе кренете пут Ирига.
Позната је по својим белим винима која се производе о грожђа званог ризлинг. Због посебне пажње која се посвећује високој технологији производње и чињенице да је сво грожђе које се користи са плантажа Ковачевић, ова вина су међу фаворитима наших суграђана.
Сала у винарији може да прими око педесетак људи, а они који тамо дођу, поготово у летњем периоду, заљубиће се у оазу мира коју пружа пространа башта у којој можете дегустирати вина.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Vinarija Mačkov Podrum (@mackovpodrum)


“Мачков подрум“ Ова винарија налази се у Иригу и посебна је због своје дуге, али кад кажемо дуге заиста тако и мислимо, двеста година дуге, традиције!
Чак 15 хектара винограда на падинама Фрушке горе чине да њихово грожђе иде у производњу најлепших црвених вина код нас.
Врсте грожђа које узгајају су: каберне совињон, мерлот, франковка и прокупац.
Богатство укуса и нестварна арома вина настају због традиционалних начина производње као што је, рецимо, лагано старење у храстовим бурадима.
Знате и сами ону изреку коју користимо када желимо да уделимо комплимент старијим женама: „Жене су као вино, што старије, то боље!“
Мачков подрум садржи веома лепу салу за дегустацију, те у сваком моменту можете свратити не би ли уживали у несвакидашњим укусима црвеног вина.
Иако је можете закупити за неку од својих прослава, посетите некад ову винарију, ето тек тако, без разлога, како бисте подигли свој хедонизам на виши ниво уз војвођанске специјалитете и квалитетно вино.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by René La Photo (@renelaphoto)


Винарија “Мрђанин“ Виноградари су се ширењем града, из Петроварадинског шанца, селили пут Сремских Карловаца. Зато се тамо данас налазе породице са најстаријим историјама у пороизводњи напитка у коме се, како народ каже, налази истина.
Грожђе Мрђанин узгаја се на 8 хектара винограда са погледом на читаву Бачку. У њихово вино уткано је пуно љубави и пажње, те се због тога локалци веома често не одлучују ни за једно друго.
Најпознатији су по свом Бермету, мада, за шта год да се из великог асортимана одлучите, нећете погрешити.
 







View this post on Instagram

















 
A post shared by Vinarija „Do Kraja Sveta“ (@dokrajasveta)


Винарија “До краја света“ Ова винарија налази се у Ковиљу.
Лепоте Ковиља, места познатог по чарди “На крај света“, огледају се у много тога, а оно што бисмо свакако морали издвојити јесте и вишеструко награђивана винарија „До краја света“!
Она производи висококвалитетна вина од аутохтоних сорти грожђа као што су каберне совињон, мерлот, франковка, прокупац, тамјаника и шардоне.
Познатија је по својим црвеним винима, мада они који су пробали, кажу да су бела једнако квалитетна и добра, зависи од укуса.
Свакако „До краја света“ вреди посетити чак и уколико нисте винољубац, барем због чаролије која се осети када крочите у простор за дегустацију.
Кренули на ову или ону страну, понуда винарија у близини Новог Сада је изузетно богата!
Završena rekonstrukcija parkirališta na Bulevaru oslobođenja

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Следите новосадски вински пут и откријте најукуснија вина регије! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.