Проводите превише времена на телефону? Ево како да здравије користите свој телефон!

Izvor: GradskeInfo.rs, 25.Apr.2023, 16:00

Проводите превише времена на телефону? Ево како да здравије користите свој телефон!

Колико времена проводите гледајући у екран сваког дана? Према једном извештају, просечна особа проведе око седам сати дневно на екранима повезаним на интернет. Фото: Pixabay/stevepb А та цифра ће бити и већа ако се посао углавном обавља испред рачунара. Већина нас претерано користи >> Pročitaj celu vest na sajtu GradskeInfo.rs << дигиталне уређаје, трошећи превише времена или радећи или уживајући на телефонима, таблетима и лаптоповима.. Оптужени смо да смо зависни од технологије и упозоравамо на опасности по наше физичко и ментално здравље.
Један значајан парадокс овде је да се често повлачимо у дигитални свет да бисмо избегли стрес физичког света, али на крају можемо једноставно да нагомиламо друге врсте дигиталног и физичког стреса на том путу. Тек последњих година објављене су дугорочне студије о овом питању: превише технологије може да изазове проблеме нама људима. Да будемо јасни, дигитални уређаји нуде значајне предности – повезаност, образовање, забаву. Опасност је када њихова прекомерна употреба постане токсична по наше здравље. Напрезање очију, бол у врату, лош сан, стрес, понављајуће напрезање свих врста и поремећена функција руку само су неки од симптома које људи добију годинама због прекомерне употребе екрана и уређаја. Ако било који од ових симптома описује вас (или било кога кога познајете) или се једноставно осећате као да је превише свог живота провео буљећи у екран, онда би мој савет о томе како да вратите контролу над својом технологијом могао помоћи.
Како повратити контролу? 
Вежбајте свесно одлагање својих дигиталних уређаја Држите их подаље од погледа и одложите их када се не користе, посебно ноћу. Извуците их из спаваће собе, узмите будилник (да не користите аларм на телефону) и боље ћете спавати без ноћног скроловања. Ослободите се навике гледања телевизије са телефоном поред себе. Само се фокусирајте на један по један задатак без ометања другог екрана.
Поставите себи ограничења времена испред екрана Превише времена испред екрана може вам задати главобоље. Водите рачуна о томе како користите технологију и користите функције као што су гласовне белешке које вам омогућавају да останете у току са комуникацијом без дугог гледања у екран.
Зауставите дигиталне дистракције Стални прекид може изазвати физички и ментални стрес. Искључите обавештења и упозорења када желите да се у потпуности фокусирате на задатак. Држите телефон даље од стола. Истраживања показују да ако имате телефон у близини, чак и ако не зуји или не звони, чак и ако је напајање искључено, може наштетити вашим перформансама.
Закажите одговарајуће време без дигиталног сигнала Депресија и анксиозност су резултат дигиталног преоптерећења. Зато је важно да на неко време побегнете из свог дигиталног света. Прошетајте природом, прочитајте књигу, возите бицикл, било шта што вас накратко удаљи од екрана.
Учините екране лакшим за очи Прекомерна употреба екрана може да напреже наше очи и утиче на наш вид. Не жмирите у мале екране да бисте обавили посао који би било боље обавити на лаптопу са већим екраном. Смањите плаво светло на уређајима и искористите све друге корисне функције приступачности. Почните са тим одсјајем екрана. И такође се уверите да вам јачина звука не пукне бубне опне.
Преузмите контролу над хаосом преоптерећености информацијама Организујте телефон, рачунар и таблет тако да их можете ефикасније користити. Неке апликације вам заиста помажу да преузмете контролу над својим животом и радите мирније и ефикасније. Апликације за праћење времена мере колико времена проводите испред екрана (губите). Враћамо контролу над нашим дигиталним уређајима када постанемо проактивнији у њиховој употреби.
Zašto iPhone telefone nije poželjno ostavljati na punjaču tokom noći?

Преузмите андроид апликацију.
Чланак Проводите превише времена на телефону? Ево како да здравије користите свој телефон! се појављује прво на Најновије градске вести Нови Сад | Градске инфо.

Nastavak na GradskeInfo.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GradskeInfo.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GradskeInfo.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.